Od danas

Prve kovanice s likom britanskog kralja Karla ulaze u optjecaj

| Autor: Hina
princ Charles IIIEPA

princ Charles IIIEPA


Prve kovanice s likom britanskog kralja pojavit će se u optjecaju u poštanskim uredima diljem Ujedinjenog Kraljevstva od četvrtka.

Kraljev portret prvo će se pojaviti na kovanici od 50 penija, s poleđinom novčića ili "repom" u znak sjećanja na život i ostavštinu kraljice Elizabete II.

Prigodna verzija kovanice puštena je u listopadu, što je izazvalo rekordan broj posjetitelja na internetskoj stranici Kraljevske kovnice novca u iduća 24 sata.

(Foto: Hina)(Foto: Hina / EPA)

Oko 9,6 milijuna kovanica od 50 penija konačno će ući u optjecaj, u skladu s potražnjom.

Rebecca Morgan, direktorica kolekcionarskih usluga u Kraljevskoj kovnici, rekla je: "Danas obilježavamo novu eru za kovanice u Ujedinjenom Kraljevstvu, s likom kralja Karla III. koji se pojavljuje na 50 penija u optjecaju.

"Kraljevskoj kovnici povjereno je izrađivati kovanice s likom monarha više od 1100 godina i ponosni smo što nastavljamo ovu tradiciju u vrijeme vladavine kralja Karla III."

Kraljev lik izradio je kipar Martin Jennings, a Karlo ga je osobno odobrio.

U skladu s tradicijom, portret kralja gleda ulijevo - u suprotnom smjeru od pokojne kraljice.

Na naličju kovanice od 50 penija je dizajn koji se izvorno pojavio na kruni iz 1953. godine, u spomen na kraljičinu krunidbu.

Uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazane unutar štita. Između svakog štita je amblem matičnih naroda: ruža, čičak, djetelina i poriluk.

Sve kovanice Ujedinjenog Kraljevstva koje nose lik kraljice Elizabete II. ostat će zakonsko sredstvo plaćanja i u aktivnom optjecaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater