BANGKOK

Novi tajlandski kralj započeo raskošnu trodnevnu svečanost krunidbe

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Novookrunjeni tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (66) u nedjelju je započeo kraljevsku procesiju po prijestolnici tijekom koje će posjetiti budističke hramove te pritom pozdraviti svoje podanike u sklopu raskošne krunidbene ceremonije u trajanju od tri dana.

"Živio kralj!", klicali su stanovnici Bangkoka koji su prethodno satima stajali uz cestu pod neumoljivim suncem, nadajući se da će ugledati svojega novog monarha koji se u tajlandskoj kulturi smatra živim božanstvom. Treba istaknuti da temperature dosežu i 37 Celzijevih stupnjeva, a uz visok postotak vlage indeks topline iznosi oko 44 Celzijeva stupnja.

Kralja Vajiralongkorna ulicama grada u pozlaćenoj nosiljci nosi 16 muškaraca. Monarh je odjeven u zlatnim nitima izvezene halje, a na glavni nosi isto crno pokrivalo za glavu military stila, koje je i njegov otac nosio na svojoj krunidbi prije 69 godina.

Procesija je najavljena puhanjem u školjke,a pratila su je dvojica vojnika kraljevske konjice, vojni orkestar i kraljevski stražari odjeveni u raznolike drevne i moderne tajlandske vojne odore.

Svi znatiželjnici odjeveni su u žutu odjeću, boju koja se povezuje s kraljem. Blizu Velike palače većina ih je stigla još u zoru. Ondje su napravili 'špalir' dugačak 7 km, koji kreće od Velike palače do triju kraljevskih hramova u kojima će novi monarh odati počast Budi. 

Tajlandska vlada, koja će na trodnevnu ceremoniju krunidbe potrošiti oko milijardu bahta ili 31,4 milijuna dolara, objavila je da očekuje gužve i okupljanje najmanje 200.000 ljudi. Za one Tajlanđane koji žive izvan Bangkoka vlada je osigurala besplatne autobuse koji će ih prevesti do glavnoga grada kako bi prisustvovali ceremoniji. Besplatan je i gradski prijevoz.

Tajland je od 1932. godine ustavna monarhija, ali kraljevska obitelj još uvijek drži ogromnu odanost, moć i bogatstvo na Tajlandu. Kralj se smatra duhovnim zaštitnikom naroda. Ujedno je pošteđen svih kritika jednim od najstrožih zakona na svijetu.

Vajiralongkorn se prije tri dana oženio Suthidom Tidjai te je imenovao kraljicom. Godine 2014. tu je bivšu stjuardesu Thai Airwaysa imenovao zamjenicom zapovjednika svoje tjelohraniteljske jedinice. Potom je u prosincu 2016. promovirana u vojnog generala, no dobila je i kraljevsku titulu dame.

Vajiralongkorn se ranije ženio i razvodio tri puta te ima sedmero djece.

On i Suthida većinu vremena provode živeći između Tajlanda i Njemačke, gdje Vajiralongkorn na jezeru Starnberg blizu Muenchena posjeduje dvorac vrijedan 12 milijuna dolara. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini