IZVRSNA KORONA SEZONA

POREČ OSTVARIO 2 MILIJUNA TURISTIČKIH NOĆENJA

| Autor: Glas Istre
Poreč je još uvijek pun gostiju (Snimio Milivoj Mijošek)

Poreč je još uvijek pun gostiju (Snimio Milivoj Mijošek)


Poreč je 30. kolovoza 2021. prešao dva milijuna noćenja, a do jučer je taj broj narastao na 2.035.000 noćenja, čime je trenutno na 71 posto ostvarenja od rekordne 2019.

- U jednom trenutku je u kolovozu bilo izvrsnih 31.000 gostiju u gradu, što je u ovo korona doba fantastičan rezultat, rekao je na današnjoj konferenciji za medije direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik, te zajedno s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom.

Rekao je da je sezona počela polako i nepredvidljivo, a na kraju je prerasla sva očekivanja. Vesele i odlične najave za posezonu – popunjenost hotela do kraja rujna najavljuju da je moguće do kraja godine ostvariti 2,5 milijuna noćenja, što bi bilo 80 posto od ukupnih rezultata u 2019. godini.

Prema podacima TZ-a po brojnosti u kolovozu prednjače Nijemci, koji su ostvarili 40 posto više noćenja nego 2019. godine. Slijede Slovenci sa 57 posto, Talijani (45%), Nizozemci (101) i Česi sa indeksom 129 posto. Najviše se noćilo u hotelima (indeks 67), privatnom smještaju (82), kampovima (103) te nekomercijalnom smještaju (77).

Ovih dana u Poreču boravi dnevno oko 23.000 turista, što je izvanredan podatak, budući da je špica sezone prošla.

- Budući da su dva hotela i jedna depandansa zatvoreni ove godine ovo su izvrsni rezultati. Prosječan boravak turista u kolovozu bio je 29.000 dnevno, nekoliko dana stigli smo do nevjerojatnih 31.000 turista na dan, a sada smo na 23.000. U nekim trenucima Poreč je izgledao kao u najboljim turističkim godinama – lokali prepuni, krcati trgovi i ulice, za restorane je trebala rezervacija mjesta. Niti 2019. godine nije bilo toliko upita za smještaj s ulice, dakle od gostiju koji su došli bez rezervacije. Jednostavno tražio se krevet više, istaknuo je Velenik.

Gradonačelnik Peršurić rekao je da se može reći da je ova godina rekordna, jer svi objekti su bili puni, odnosno nisu niti svi bili u funkciji.

- Svi smo itekako zadovoljni ostvarenim rezultatima, i nadamo sr da ćemo i u ovom mjesecu nastaviti s dobrim rezultatima. Najave su dobre. Uzmimo u obzir da je Poreč prešao dva milijuna noćenja, ali i da su druge općine na Poreštini ostvarile rekordne rezultate, a veliki broj ljudi osjetili smo i na ulicama Poreča jer sve te destinacije prirodno gravitiraju našem gradu. Osobno smatram da se moramo posvetiti manifestacijama, oduvijek smo bili grad manifestacija jer imamo i iskustvo i mogućnosti organizirati ih, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Dodao je da ima najavljenih manifestacija i u idućem razdoblju, te će biti prilagođene epidemiološkim prilikama.

- Na početku godine nismo ostvarili velike rezultate, ali imali smo sreće jer su se u Poreču odvijala brojna sportska događanja zahvaljujući kojima nam je stiglo na tisuće gostiju. I oni su doprinijeli ostvarenju ovih izvanrednih rezultata, rekao je Peršurić i zahvalio svim ugostiteljima i ostalim turističkim djelatnicima na radu i trudu i doprinosu uspješne turističke sezone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater