ŽMINJ

NEOBIČNA PONUDA MJESTA IZMEĐU OBALE I SRCA ISTRE: U turističkoj ponudi je i spavanje na sijenu uz kokoši i magarce

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Žminj

Žminj


Do kraja veljače svjetlo dana ugledat će nova, moderna internetska stranica Turističke zajednice gdje će se naći zanimljivosti poput legende o žminjskoj ladonji, zaštićenog žminjskog govora, najstarijeg kulturno-umjetničkog društva u Istri, zaboravljenih recepata, najstarije kalvarije u Istri i drugo

Mir, zelenilo, neposredan doživljaj, unikatna iskustva i povezanost lokalnih proizvođača i iznajmljivača, neke su od osnovnih karakteristika žminjskog kraja. Žminjski gosti imaju mogućnost spavanja u šatorima bez električne energije, ili pak na sijenu uz kokoši i magarce. "Kobasica to go", žminjsko kafe', skuta, špilja, rićin i pinca samo su neki od proizvoda ove autentične destinacije koja za ovu godinu priprema niz iznenađenja.

Izložba, Jole i pince u predsezoni

Na Valentinovo u žminjskoj kuli će, s početkom u 19 sati biti otvorena izložba slika, fotografija i rukotvorina Hellen Radiković "Oku je bitno nevidljivo". Umjetnica pristupom i nesvakidašnjim fokusom od otpada, posuđa, komposta, pribora za jelo, hrane i cvijeća stvara nove svjetove igrajući se sunčevom svjetlošću. Dan nakon Valentinova, u subotu 15. veljače, u velikom grijanom šatoru u Žminju nastupa Jole. Vikend prije Uskrsa u Agroturizmu Paladnjaki obarat će se rekord u pripremi pince teške gotovo 40 kilograma. Manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" presjek je uskršnjih običaja Žminjštine; vazmenog doručka, kolača, pisanica, recepata, lokalnih uskršnjih namirnica, šparoga, jaja, špalete i sl.

Prije Pinci, do kraja veljače, svjetlo dana ugledat će nova, moderna internetska stranica Turističke zajednice Općine Žminj koja će najviše koristiti privatnim iznajmljivačima, proizvođačima, ugostiteljima te, naravno, žminjskim gostima. U njenu će se sadržaju moći pronaći, doznajemo, zanimljivosti poput legende o žminjskoj ladonji, zaštićenog žminjskog govora, najstarijeg kulturno-umjetničkog društva u Istri, zaboravljenih recepata, najstarije kalvarije u Istri, priče o tome kako je špilja Feštinsko kraljevstvo otkrivena slučajno ili pak odgovor na pitanje što je to "žminjski škartoc".

Inače, Žminj je općina u srcu Istre koja broji 33 naselja i 112 sela. Zanimljivo je da je do 1993. godine pripadao Općini Rovinj, što dovoljno govori o istovremenu gravitiranju istarskoj zapadnoj obali i središnjoj Istri. Negdje na pola puta, Žminj je itekako pronašao svoje mjesto pod suncem. Zeleni, zdravi i održivi turizam karakterističan je za ovu, površinom, ali i kulturom i gastronomijom, impozantnu općinu. Kako saznajemo, trenutno je Žminj destinacija s 210 objekata za iznajmljivanje u kojima se nalazi više od 1.300 ležajeva.

- Iznajmljuju se mahom kuće za odmor s tri, četiri i pet zvjezdica. Mir, lokalni proizvodi, autentičnost, neposredan doživljaj, unikatna iskustva te povezanost lokalnih proizvođača i privatnih iznajmljivača, neke su od osnovnih karakteristika destinacije. Žminjski gosti imaju mogućnost spavanja u uređenim šatorima na otvorenom, u prirodi, bez električne energije, u Robinzonskom kampu "Freedom" u selu Čubani. Mogu spavati i na sijenu, uz kokoši i magarce, a ujutro otići po svoja jaja u kokošinjac te si pripremiti fritaju za doručak. Ovo je samo dio ponude u "La Casa di Matiki" najboljem bed & breakfast smještaju u Hrvatskoj u 2019. godini prema turističkom internetskom portalu TripAdvisoru, saznajemo u Žminju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini