POTPUNI DOŽIVLJAJ PRIRODE I RURALNOG ŽIVOTA

NAJBOLJI BED & BREAKFAST U HRVATSKOJ: La Casa di Matiki - oaza mira u srcu IstreKokoši, magarci, psi i mačke neizostavan su dio života u Casi Matiki, mjestu koje je temelje udarilo 1995., a u njega 1997. dolaze prvi gosti, pa se s pravom može reći kako je vlasnica Sonja Glavić pionir ovakvog tipa ponude u srcu Istre

La casa di Matiki u istoimenom selu, smještana na Žminjštini u srcu ruralne Istre, s pogledom na šumu, vinograde i Učku prema turističkom internetskom portalu TripAdvisoru, najbolji je Bed&breakfast u Hrvatskoj. Brojni gosti objektu vlasnice Sonje Glavić dali su najviše ocjene, a ocjenjivalo se sve: od usluge, pozicije, odnosa cijene i kvalitete do čistoće pa čak i kvaliteta sna. Nagradu je dobila u žestokoj konkurenciji "B&B" smještaja diljem zemlje i obale, dokazujući da se može biti najbolji i bez mora pod prozorom.

Dnevni boravak s pogledom na kokice

Kako i ne bi kada vlasnica ovoga objekta, koji uspješno posluje pune 22 godine, nudi jedinstven doživljaj boravka u ruralnoj Istri te potpuni doživljaj prirode i suživota s njome. Ovdje gosti mogu doživjeti autentično iskustvo stare istarske farme, budeći se s pogledom na kokice, družiti se s domaćim životinjama, dok ih na stolu za doručkom svako jutro dočekuje topli domaći kruh kojeg gazdarica sama mijesi i peče te maštoviti i bogati doručak pripremljen od domaćih namirnica koje se sama uzgojila, pripremila ili pak nabavila od lokalnih proizvođača. Oni koji to žele mogu iskusiti čak i spavanje na sijenu, družeći se sa sedam magaraca.

Goste u Matikima dočekuje čak sedam tisuća metara veliko imanje koje može ugostiti do 30-ak osoba, dvorišta i pergole, veliki šah na otvorenom, bazen u masliniku okružen vinogradima. Mjesto je to u kojem gosti postaju prijatelji, a vlasnica Sonja posvećuje im se za čitava boravka, priča nam dok nam pokazuje imanje, a u stopu nas prate njezina dva psa - Obama i Tiffani te bijeli mačak.

- Oduvijek sam sanjala o tome da imam kuću u kojoj će uvijek biti živo, u kojoj ću moći ugostiti svoju obitelj i prijatelje, a ja ću se brinuti da im bude lijepo i ugodno. Taj mi se san prije 20-ak godina igrom slučaja, rekla bih sudbinom, počeo ostvarivati, priča nam Sonja, inače rodom Pazinjanka, a po struci tekstilna tehničarka, koja je veliki dio svoje karijere provela u Veroni.

Gosti koji postaju domaćini

Gost se mora osjećati kraljevski, smatra Sonja te dodaje da se njezini gosti kod nje udomaće do te mjere da se, veli u šali, ponekad ona sama osjeća kao gost, a svoje goste smatra domaćinima. Ljubazna domaćica svoje goste svakoga jutra dočekuje s osmijehom i mirisnim doručkom, toplim kruhom i domaćih kolačima dok im večeri nude pogled na veličanstveno zvjezdano nebo, uz obilje mira i tišine. Upravo stoga niti jedan apartman nema televizora. Kokoši, magarci, psi i mačke neizostavan su dio života u Casi Matiki, mjestu koje je temelje udarilo 1995., a u njega 1997. dolaze prvi gosti, pa se s pravom može reći kako je Sonja pionir ovakvog tipa ponude u srcu Istre.

Prepričava nam kako je u posjed imanja, na kojem se sada proteže ovo turističko carstvo, došla igrom slučaja. Zapravo je, priznaje nam, kupovala parcelu uz cestu jer se odlučila baviti prodajom automobila, no uz nju je dobila i staru kamenu kuću. Kada ju je odlučila obnoviti, i u njoj napraviti studio apartmane, svi su je podozrivo gledali pitajući se "Ma koji će ti turist ovdje doći?" Srećom, prevarili su se jer ovdje dolaze turisti iz cijeloga svijeta.

Sonja, pojašnjava nam, svoje goste uopće ne smatra turistima. Oni su, veli nam, putnici koji dobro znaju što žele i najviše joj ljudi stiže iz Austrije, Njemačke, Nizozemske i to usmenom predajom. Stoga svoj smještaj ne bukira putem agencija već osobno, ljudima koji dobro znaju što ona nudi i što ih ovdje očekuju. U oazu mira i spokoja, u kojem glavnicu gostiju čine obitelji s djecom ili parovi, većina se vraća pa je tako i njezina kuća prepuna sitnica koje su gosti sami izradili - od skica kuće do slika nje, njezinih ljubimaca i ladanjskog života na selu.

Inače, doznajemo da je ovo peta godina za redom da Trip Advisor Casu Matiki ubraja među 25 najboljih Bed&Breakfaste u Hrvatskoj, da bi se ove godine našla na tronu.

- Drago mi je da su uspjeh, nakon naših gostiju, prepoznali općina i turistička zajednica te su nam odali priznanje shvativši koliko je u ovaj posao uloženo truda i ljubavi, zaključuje ljubazna domaćica Sonja.

Kuća Matiki sagrađena 1835. godine

Casa Matiki je tipična kamena istarska kuća na dva kata okružena velikim vrtom u kojem se sada nalazi i nekoliko manjih kućica imena Lavanda i Pergola. Glavna je kuća renovirana s guštom i puno ljubavi. Kuća je izgrađena davne 1835. godine, vlasnik joj je bio Ivan Matika, a kako su gospodari imali svoju "kavu" sagrađena je od prekrasnog istarskog kamena te skriva brojne kamene detalja poput izrezbarenog cvijeća na ertama.

Iz Japana u srce Istre

Casa Matiki i njezina vlasnica glas o ljepoti ruralne Istra i gastronomiji ovoga kraja pronijele su diljem svijeta pa je tako ovaj objekt našao svoj mjesto u brojnim turističkim izdanjima i knjigama, čak do dalekoga Japana u čijim je glavnim turističkim novinama, na temu hrvatskog turizma, ovoj kući posvećena cijela stranica.

Turisti na žminjštinu dolaze radi ambijenta, zelenila, netaknute prirode, mira i blizine mora

Kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Žminj Nensi Pereša Licul na svom području ima 200 objekata za iznajmljivanje, a to su mahom kuće za odmor s bazenima, s tri i četiri zvjezdice. Neznatan je broj soba, studija i apartmana. Od 2017. godine na području TZ Općine Žminj djeluje i robinzonski kamp Freedom, u selu Čubani, tik do Špilje Feštinsko kraljevstvo, koji trenutno ima sedam smještajnih jedinica, s 16 kreveta, dok za turistički sezonu 2019. vlasnica Marta Dobrila namjerava proširiti kapacitete.

- Imamo ukupno 1.255 ležajeva i 180 iznajmljivača koji su prošle sezone ostvarili gotovo 90 tisuća noćenja, dok je samo lani registrirano 30 novih objekata, veli Pereša Licul. Kako dodaje, broj noćenja i dolazaka u konstantnom su rastu; u prvih šest mjeseci prošle godine zabilježeno je tako 14 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2017. Među gostima prednjače Nijemci. Slijede ih redom Austrijanci, Nizozemci, Belgijanci, Englezi, Talijani, Poljaci i Francuzi koji na područje Žminja dolaze prvenstveno radi ambijenta, zelenila, netaknute prirode, mira, blizine mora (istočne i zapadne istarske obale), gastronomije, ali naravno i brojnih biciklističkih i pješačkih staza.

- Gosti dolaze i radi domaćina. Među njima je ljubazna i predana Sonja koja ruši etiketu kako moraš poznavati turizam da bi se njime krenuo baviti. Njezina je misija bila ugostiti ljude, dati im mogućnost da uživaju u zvjezdanu nebu, kupaju se okruženi vinogradima, da se bude uz miris svježeg kruha i kolača. Ova je okorjela radoholičarka svojom pristupačnošću i toplinom, emocionalnom i socijalnom inteligencijom u Casu Matiki privukla goste iz svih krajeva svijeta, zaključuje Pereša Licul dodajući da ova nagrada, kao i ostale nagrade (Mljekari Latus, OPG-u Žminjski gušti, manifestacijama u organizaciji TZ- a i Općine, školi), pronose glas o Žminju.

- Tuđi uspjeh jednak je našem. I to je ljepota rada u ruralnoj, raštrkanoj sredini koju krasi čak 112 sela, a opet kompaktnoj, kompleksnoj, a jednostavnoj, poput jednostavnosti i jasnoće namirnica što čine jela po kojima je Žminj specifičan. Kvalitetnim radom činiš uslugu, a ne štetu susjedu; jer ste dio zajedničkog brenda, marketinga i poruke koju javnosti komunicirate kao sredina; sredina u srcu Istre, položaju zavidnom u gospodarskom, prometnom i turističkom smislu, zaključuje direktorica TZ Žminj. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini