Portal hrturizam.hr o labinskom turizmu

Labin kao prvak storytellinga u Hrvatskoj

Mapa je osmišljena da prati storytelling turu gdje je za svaku točku napisan kratki opis, na jednostavan i zanimljiv način, prepričavajući neku anegdotu ili povijesni događaj * Mino gledatelje provodi kroz sve točke mape usput prepričavajući svoju povijest koja je ujedno i povijest svih rudara Labinštine

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Slaven Radolović)

(Snimio Slaven Radolović)


Kao što je već dobro poznato, Raša i Labin na svojoj bogatoj rudarskoj prošlosti grade svoju turističku budućnost, počinje svoj tekst autor Goran Rihelj te dalje ističe kako je u sklopu projekta Mine Tour koji je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska, s ciljem aktivnog očuvanja rudarske baštine kroz razvoj novih održivih prekograničnih turističkih proizvoda izrađena zanimljiva storytelling mapa.

Naime, u sklopu ovog projekta izrađena su dva itinerara, jedan u Labinu i drugi u Litiji, a onaj u Labinu uključivat će razgledavanje nadzemnih dijelova rudničke infrastrukture, kroz storytelling turu, ali i uz pomoć navedene storytelling mape. Mapa je osmišljena da prati storytelling turu gdje je za svaku točku napisan kratki opis, na jednostavan i zanimljiv način, prepričavajući neku anegdotu ili povijesni događaj.

Labirint labinskog rudnika

Dizajn je u skladu s temom velike 100-te obljetnice Labinske republike. Na stražnjoj strani storytelling mape nalazi se popis svih ugostitelja i drugih ponuditelja koji su se uključili u projekt i koji imaju ponudu vezanu uz rudarstvo. Mapa je od sada dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, a može se preuzeti u uredu i info punktu Turističke zajednice grada Labina. Snimljen je i edukativni video storytelling ture koja prati simpatičnog rudara po imenu Mino, kojeg je utjelovio glumac i redatelj Matija Ljuba. Mino gledatelje provodi kroz sve točke mape usput prepričavajući svoju povijest koja je ujedno i povijest svih rudara Labinštine. U sklopu Istra Inspirita postoje i storytelling tura – Štorije po Labinu, koje se izvode po najavi, prvenstveno za veće grupe. No tu su kao jedinstven turistički proizvod, prisutan na tržištu. Kao i Rudarska republika.

Tako se i turisti mogu spustiti u labirint labinskog rudnika, svjedočiti teškom životu rudara i biti dio potresne priče o ljudskoj snazi i ponosu tj. "proživjeti" jedan dan u životu labinskih rudara. Tura traje do 3 sata, a uključuje: piće dobrodošlice, organizirani autobus od Labina do Raše i nazad, rudarsku opremu i ulazak u rudnik 150 metara ispod zemlje, razgled rudnika uz stručno vodstvo, rudarsku marendu i piće i rudarski suvenir.

Rudnikom spojeni Raša, Rabac i Labin

Postoje i dva interpretacijska muzeja, Centar za posjetitelje Arsia, mali muzej rudarstva u Raši te Narodni muzej Labinu u Labinu, gdje se nalaze odlične storytelling interpretacije. Pogotovo je zanimljiv Narodni muzej Labin, koji spada među najoriginalnijim muzejom u Hrvatskoj. Djelo labinske filmske ekipe istražuje temelj i odjek glasovitog rudarskog ustanka iz 1921. koje ove godine slavi 100. obljetnicu. Posebnost filma je što su autori redom potomci rudara i sudionika Labinske republike što je audio i vizualnom djelu filma dalo posebnu emociju. Nadamo se kako će napokon i pravi rudnici postati nove turističke atrakcije, postoje već dugogodišnji planovi za revitalizaciju rudnika kroz turizam, no sada se čeka financiranje putem EU fondova, kako bi dugogodišnji san postao stvarnost i vrhunski turistički proizvod.

Prema neslužbenim informacijama, postoje ozbiljni planovi i realne šanse da se napokon rudnici i turistički revitaliziraju. Prema dosadašnjem uspjehu u privlačenju EU fondova, svakako imaju kredibilitet i znanje da "izguraju" i ovaj kapitalni projekt za cijelu destinaciju. Zanimljivo je i kako su kilometarskim rudnicima (preko 400 km) spojeni sve tri destinacije – Raša, Rabac i Labin. Priča koja dodatno otvara nove mogućnosti.

Također, i priča o žičari koja bi spajala Rabac i Labin otvorila bi jednu totalnu novu perspektivu, te upisala cijelu destinaciju na europsku kartu destinacija koja se mora doživjeti. Rihelj na kraju zaključuje kako je Labin prvak storytellinga u Hrvatskoj, turistički proizvod je itekako živ, kako kroz zasebne projekte i manifestacije, te ono što još važnije, i kao stalni turistički sadržaj. A sve zahvaljujući pametnom korištenju EU fondova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of