U Istri je počela turistička sezona

DENIS IVOŠEVIĆ: “To je kumulativni učinak onoga što je Istra provodila zadnjih 15 godina”

| Autor: Glas Istre
Denis Ivošević - direktor Turističke zajednice Županije istarske (Foto : Arhiva)

Denis Ivošević - direktor Turističke zajednice Županije istarske (Foto : Arhiva)


“Do jučer je Istra imala 11 posto više nego rekordne 2019. godine, što znači da je postala interesantna i u zimskim mjesecima. Takav trend će se nastaviti do polovice petog mjeseca. Ne smijemo zaboraviti da je Ukrajina krizno žarište, situaciju treba pratiti iz dana u dan”, govori.

“Mi smo autodestinacija pa je poskupljenje goriva jedan od mogućih problema. Ali, ako ljudi žele putovati, još uvijek je jeftinije putovati autom nego avionom”, objašnjava.

“Umjereni smo optimisti i kako bude protjecalo vrijeme prema glavnoj sezoni, bolje ćemo znati procijeniti učinak, prenosi N1

Na pitanje zašto smo “sigurni do polovice svibnja”, odgovara: “Vidimo dobar trend i sada imamo odlične brojke. Istra na današnji dan ima 50 tisuća gostiju. Dobro se poklopilo i može se spojiti taj jedan period”, kaže nabrajajući praznike koji se nižu u susjednim zemljama i od čijeg bi spajanja Istra mogla itekako profitirati.

O tome što će biti s cijenama, on kaže kako nema dizanja cijena za poslove koji su ugovoreni ranije. Ipak, to nije prevelik problem.

“Vidjeli smo i u 2020. i u 2021., gdje su cijene bile visoke, da je tržište to dobro prihvatilo tamo gdje je podignuta razine smještaja i usluge”, kaže Ivošević.

Govoreći o mogućnostima napretka turističke ponude u Istri, kaže kako ova regija, iako je oduvijek bila predvodnik u turističkoj ponudi i razmišljala unaprijed, može napredovati na puno polja.

“Turizam će narednih 5 do 10 godina definirati kriteriji koji su jako bitni za zemaljsku kuglu. To su klimatske promjene, obnovljivi izvori energije, e-mobilnost, prijevoz… To su sve stvari koje će definirati ponudu određene regije. Ako uspijemo iskomunicirati našim gositima na smo regija koja brine o održivosti, obnovljivim izvorima energije… To će biti velika prednost”, zaključuje Ivošević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter