NOVE TEHNOLOGIJE

SVEMIRSKI TELEKOM: Muskov Starlink ubrzat će 5G i u Hrvatskoj

| Autor: HINA
Elon Musk (EPA)

Elon Musk (EPA)


Niti mjesec dana otkako je Starlink, svemirski telekom Elona Muska, krenuo s radom, počelo se raspravljati kad će postati dostupan u Hrvatskoj, a razlog je 5G, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Starlink je, naime, zasad samo Amerikancima ponudio internet preko satelita brzina koje su između onog što danas nudi 4G i što bi u budućnosti inicijalno trebao ponuditi 5G.

Starlink nudi brzinu od 50-150 Mb/s s latencijom od 20-40 milisekundi, zasad bez ograničenja u gigabajtima, i obećanjem da će biti još bolji u budućnosti.

Zbog cijene pak ova alternativa zemaljskim telekomima neće biti za svakog. Mjesečna pretplata je 630 kuna uz prethodnu kupnju paketa u kojem su antena, tripod i Wi-Fi ruter za 3200 kuna. Međutim, tvornice koje trebaju backup vezu, gradilišta, hoteli, platforme, jedrilice, brodovi i avioni ne bi trebali imati problema s tim iznosima.

Musk je već zatražio od američkog regulator FCC-a dozvolu da testira Starlink na Gulfstream mlažnjacima. Dobar dio Starlinkovih komercijalnih testera ujedno su i potencijalni korisnici budućeg 5G-a.

Ali ulazak Starlinka na europsko tržište neće biti jednostavan. Prvi koji će u Europi moći koristiti njegove usluge su Norvežani. To bi trebalo biti u narednih nekoliko mjeseci, jer su Kanada i Norveška navedeni tek kao prva tržišta izvan SAD-a na koja će se Musk proširiti.

Usto je istaknuta još samo Indija, za koju se očekuje da bi Starlink mogla dobiti sredinom iduće godine. U Hrvatskoj, kao i u ostalim drzavama EU, Starlink, po svemu sudeći, neće moći odmah prodavati svoje usluge.

I dok je do prije tjedan dana, kad je druga Muskova tvrtka Tesla Motors otvorila trgovinu automobila u Zagrebu, bilo nezamislivo da bi se tako nešto uopće moglo dogoditi ovdje, sad više nitko ne sumnja da će ovdje doći i Starlink, donosi Jutarnji list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom