TEHNOLOGIJA

Izbjegnite loše navike kojima uništavate svoj mobitel. DONOSIMO SEDAM SAVJETA

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


Nije svejedno koliko dugo će vaš mobitel raditi glatko i bez problema. Uz ove savjete možete izbjeći loše navike koje mogu skratiti vrijeme tijekom kojeg se možete pouzdano osloniti na njega, prenosi N1.

Evo sedam savjeta kako izbjeći loše (pa i pogubne) navike koje mogu skratiti vrijeme tijekom kojeg možete koristiti svoj telefon.

  • Dulje izlaganje niskim i visokim temperaturama

Ostavljate pametni telefon u autu tijekom vrućih ljetnih dana ili hladnih zimskih noći? Držite ga pod jastukom ili pokrivačem dok ga punite? Koristite aplikacije koje troše puno baterije pod izravnim Sunčevim svjetlom? Nijedna od navedenih navika ne samo što nije dobra za vaš uređaj, nego neke od njih mogu biti i opasne. Iznimno visoke temperature mogu, primjerice, prouzročiti trajna oštećenja. Stoga izbjegavajte izlaganje mobitela okruženjima velikoj hladnoći ili toplini. Primijetite li da se ugrijao, ostavite neka se ohladi prije no što ga nastavite koristiti.

  • Koristite pravi punjač

Nisu svi punjači isti. Da, konektor možda odgovovara utoru na vašem uređaju i vjerojatno će ga napuniti. Ali, to neće učiniti podjednako učinkovito, a može i oštetiti bateriju ili utor za punjenje. Kupujete li drugi punjač mimo onog koji je stigao s uređajem, provjerite ima li certifikat proizvođača i snagu koja odgovara vašem pametnom telefonu.

  • Ne preuzimajte zlonamjerne aplikacije

Ako aplikacija koju namjeravate preuzeti nije na službenoj web stranici pouzdanog proizvođača radije je nemojte preuzeti. Time ćete uvelike smanjiti rizik izlaganja zlonamjernom softveru kao što su virusi, špijunski i ucjenjivački softver te tome slično.

  • Ručno čišćenje aplikacija koje rade u pozadini

Mislite da aplikacije koje su aktivne u pozadini usporavaju rad vašeg mobitela? Ako imate noviji uređaj to gotovo sigurno nije točno jer ti pametni telefoni automatski drže takve aplikacije na čekanju dok ih ne zatrebaju. Bolje je ostaviti ih na miru nego na silu zatvarati i onda ponovno pokretati kad ih zatrebate.

  • Zanemarivanje nadogradnji

Možda smatrate da su obavijesti o novim izdanjima i nadogradnjama za aplikacije koje koristite i hardver vašeg mobitela gnjavaža, ali nije pametno zanemarivati ih. Bez redovitog nadograđivanja značajno povećavate rizik od napada zlonamjernih softvera, a i pametni telefon će nakon nekog vremena početi sporije raditi ili u potpunosti prestati funkcionirati.

  • Korištenje javno dostupnih mreža Wi-Fija

Iako su besplatne mreže Wi-Fija danas sveprisutne, to ne znači da ih je uputno koristiti baš u svakoj prilici. Te su mreže, naime, često slabo ili nikako zaštićene, što znači kako su razmjerno lak plijen kriminalcima koji žele doći do vaših osjetljivih podataka, ali i mogu izložiti vaš mobitel riziku zaraze zlonamjernim softverom. Preporučamo spajanje samo na mreže Wi-Fija zaštićene lozinkom i enkriptirane. Izbjegavajte također posjećivanje web stranica kojima trebate dati osjetljive informacije, poput primjerice web stranica banaka.

  • Loše navike pri punjenju

Izbjegavajte punjenje baterije do 100 posto kapaciteta. Ponekad će, naravno, to biti neizbježno, ali takve situacije trebaju biti vrlo rijetke. Držite bateriju svog mobitela na između 30 i 80 posto kapaciteta kad god je to moguće. Punite pametni telefon na hladnom i dobro provjetrenom mjestu. Izbjegavajte mjesta gdje je izložen izvoru topline ili uvjetima koji potiču zagrijavanje, piše Make Use Of, prenosi tportal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater