PRIGODNI PROGRAM

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN CRVENIH PANDI: U zagrebačkom Zoološkom vrtu prigodna "torta" za Popija i Emu

| Autor: Glas Istre


Danas je u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježen Međunarodni dan crvenih pandi.

Djelatnici Vrta crvenim su pandama donijeli kaširanu tortu ukrašenu bambusovim grančicama i drugim namirnicama koje te životinje vole.

Torta je namijenjena rođenom Zagrepčaninu devetogodišnjem Popiju i sedmogodišnjoj Emi koja se u Hrvatsku doselila iz Dortmunda. Njihov je zajednički život od prvog dana ispunjen ljubavlju i privrženošću. Potvrđuje to i njihovo potomstvo. Prvorođenca Grgu dobili su prije tri godine, a blizance Dudeka i Regicu godinu dana kasnije. Mladež se u međuvremenu osamostalila i rasula po svijetu. Grga je u Dublinu, Dudek u Brasovu, a Regica u Pragu.

(Foto: Zoološki vrt Zagreb)

Više o zagrebačkim crvenim pandama te njihovoj vrsti posjetitelji Vrta su mogli doznati u edukativnim kutcima ispred nastambe crvenih pandi te u paviljonu Sichuan. Edukatori su, među ostalim, govorili o pripremi ženke za okot, njezinoj brizi za mladunce te dnevnim i noćnim aktivnostima crvenih pandi. Iznijeli su i neke izuzetno zanimljive činjenice o toj vrsti.

Primjerice, crvena panda dnevno može pojesti čak 200.000 listića bambusa, a crvena boja njezina krzna na leđima identična je boji mahovine koja raste na drveću na kojem pande žive u prirodi.

(Foto: Zoološki vrt Zagreb)

Na Zebrinu trgu je organizirana edukacija s nazivom Pandine muke. Tamo je bilo riječi o tome što crvene pande ugrožava u prirodi. Edukatori su posjetitelje upoznali i s GSMP-om. Riječ je o programu uzgoja crvenih pandi u zoološkim vrtovima. Time se osigurava "rezervna" populacija crvenih pandi, dakle ona čije je jedinke, u slučaju potrebe, moguće reintroducirati u prirodu.

(Foto: Zoološki vrt Zagreb)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum