GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pralina "alla bijeli smokvich"

| Autor: The Outlaw Chef


Bablje ljeto, roba mi se suši na tiramoli iza kuće, a smokve moje susjede padaju po robi ostavljajući slatke i ljepljive mrlje po njoj... I što sad? Da se ljutim na susjedu ili na smokvu?

Hm... mislim da se neću ljutiti na nikoga. Ovo je dar s neba. S neba mi padaju slatke smokve! Gdje ćeš bolje! Mičem špagu za sušenje veša na drugu stranu dvorišta, a smokve koje padaju sakupljam u drvenoj kašeti, koju prekrivam radi insekata mrežicom.

Dva ih tjedna povremeno okrećem na suncu, a zadnji, treći tjedan, vodim svoju kašetu smokvi na izlet do morske obale i umačem ih na minut u slanu vodu s ciljem da ih dezinficiram.

Zatim ih vraćam nazad na sunčanje u dvorište... sedam dana kasnije imam kašetu svojih suhih smokava. Zamislite da sam se ljutio na susjedu, te započeo svađu oko prljanja robe i sudjelovao i podizanju negativne energije.

Ovako sam nešto što me moglo na prvu iritirati pretvorio u slatke darove koji padaju s neba... i sad znam: Danas kuham! Kuham bijele praline sa sušenim smokvama! Hvala ti susjedo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pralina "alla bijeli smokvich"

Sastojci za 5 osoba:

  • 450 g bijele čokolade za kuhanje (svaka će za ovu igru biti dobra, a ako imate kući neki bijelu čokoladu, ne mora biti za kuhanje... iskoristite ju slobodno)
  • 4 do 5 sušenih smokvi
  • 1,5 dcl maslinovog ulja,

Priprema:

Manji lonac na pol napunjen vodom stavite na ploču i namjestite laganu temperaturu. U taj lonac stavite metalnu okruglu zdjelu sa iskomadanom bijelom čokoladom za kuhanje.

Kada se čokolada počne lagano topiti dodajte u nju 1,5 dcl maslinovog ulja i lagano ali konstantno miješajte.

Kada se maslinovo ulje i čokolada koje trenutno konstantno miješate stopi u kompaktnu smjesu iste boje, dodajte unutra jušnu žlicu livadnog meda i miješajte dok smjesa ponovo ne postane kompaktna.

U kalup za praline stavite komadić ili dva tanko narezane suhe smokve i naribajte koricu neprskanog limuna.

(Ako nemate kod susjeda u vrtu limun, da vam ga da ili da mu ga "maznete" onda ga pokušajte nabaviti negdje drugdje. Bez brige, naći ćete ga, jer tko traži taj i nađe).

Nakon što ste rastopljenu čokoladu maknuli s izvora topline konstantno miješajte s velikom žlicom, sve dok se temperatura čokolade ne spusti na cca 37 stupnjeva Celzijevih.

A to ćete doznati tako što ćete vanjski rub zdjele u kojoj je čokolada dodirnuti vanjskom stranim dlana, ako je zdjela otprilike jednake temperature, to je to.

Sada kada je čokolada u zdjeli spuštena na 37 stupnjeva Celzijusa, možete ju stavljati žlicom u kalup preko sušene smokve i naribane kore limuna.

Nakon što ste ju stavili u kalup, čokoladu pustite nekih 30-ak minuta da se stegne i odstoji pa ju stavite u škrinju nekih 2 sata. Nakon 2 sata izvadite praline iz škrinje i kalupa na ravan plitki tanjur i poslužite uz umak od jagode i bijele čokolade, koje ako vam ih se ne da raditi možete kupiti u bilo kojoj butigi za male šolde.

A ako vam se da raditi na internetu imate na tisuće recepata, svi su jednako dobri.

Nakon što ste "išarali" vaše bijele praline s umakom od jagode i bijele čokolade, poprskajte sve to s malo maslinovog ulja, to će podići pralinu nekoliko stepenica više na ljestvici okusa... stavite listić svježe mente i uživajte u okusima. Živjela Vaša nepca...

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater