Bablje ljeto, roba mi se suši na tiramoli iza kuće, a smokve moje susjede padaju po robi ostavljajući slatke i ljepljive mrlje po njoj... I što sad? Da se ljutim na susjedu ili na smokvu?
Hm... mislim da se neću ljutiti na nikoga. Ovo je dar s neba. S neba mi padaju slatke smokve! Gdje ćeš bolje! Mičem špagu za sušenje veša na drugu stranu dvorišta, a smokve koje padaju sakupljam u drvenoj kašeti, koju prekrivam radi insekata mrežicom.
Dva ih tjedna povremeno okrećem na suncu, a zadnji, treći tjedan, vodim svoju kašetu smokvi na izlet do morske obale i umačem ih na minut u slanu vodu s ciljem da ih dezinficiram.
Zatim ih vraćam nazad na sunčanje u dvorište... sedam dana kasnije imam kašetu svojih suhih smokava. Zamislite da sam se ljutio na susjedu, te započeo svađu oko prljanja robe i sudjelovao i podizanju negativne energije.
Ovako sam nešto što me moglo na prvu iritirati pretvorio u slatke darove koji padaju s neba... i sad znam: Danas kuham! Kuham bijele praline sa sušenim smokvama! Hvala ti susjedo!
Sastojci za 5 osoba:
Priprema:
Manji lonac na pol napunjen vodom stavite na ploču i namjestite laganu temperaturu. U taj lonac stavite metalnu okruglu zdjelu sa iskomadanom bijelom čokoladom za kuhanje.
Kada se čokolada počne lagano topiti dodajte u nju 1,5 dcl maslinovog ulja i lagano ali konstantno miješajte.
Kada se maslinovo ulje i čokolada koje trenutno konstantno miješate stopi u kompaktnu smjesu iste boje, dodajte unutra jušnu žlicu livadnog meda i miješajte dok smjesa ponovo ne postane kompaktna.
U kalup za praline stavite komadić ili dva tanko narezane suhe smokve i naribajte koricu neprskanog limuna.
(Ako nemate kod susjeda u vrtu limun, da vam ga da ili da mu ga "maznete" onda ga pokušajte nabaviti negdje drugdje. Bez brige, naći ćete ga, jer tko traži taj i nađe).
Nakon što ste rastopljenu čokoladu maknuli s izvora topline konstantno miješajte s velikom žlicom, sve dok se temperatura čokolade ne spusti na cca 37 stupnjeva Celzijevih.
A to ćete doznati tako što ćete vanjski rub zdjele u kojoj je čokolada dodirnuti vanjskom stranim dlana, ako je zdjela otprilike jednake temperature, to je to.
Sada kada je čokolada u zdjeli spuštena na 37 stupnjeva Celzijusa, možete ju stavljati žlicom u kalup preko sušene smokve i naribane kore limuna.
Nakon što ste ju stavili u kalup, čokoladu pustite nekih 30-ak minuta da se stegne i odstoji pa ju stavite u škrinju nekih 2 sata. Nakon 2 sata izvadite praline iz škrinje i kalupa na ravan plitki tanjur i poslužite uz umak od jagode i bijele čokolade, koje ako vam ih se ne da raditi možete kupiti u bilo kojoj butigi za male šolde.
A ako vam se da raditi na internetu imate na tisuće recepata, svi su jednako dobri.
Nakon što ste "išarali" vaše bijele praline s umakom od jagode i bijele čokolade, poprskajte sve to s malo maslinovog ulja, to će podići pralinu nekoliko stepenica više na ljestvici okusa... stavite listić svježe mente i uživajte u okusima. Živjela Vaša nepca...
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".