KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RUČAK U JEDNOM LONCU: Fino varivo od tikve  

| Autor: Jasna ORLIĆ

Volim kuhati ručak u jednom loncu. Cjelovit obrok koji će sadržavati povrće i meso, a imat će i sve potrebne nutrijente. Među takvima su variva u bezbroj varijanti, s mesom ili bez njega.

Nedavno sam pripremala varivo od tikve. Prodinstala sam na maslinovom ulju sitno isjeckan ljubičasti luk. Dok se dinsta treba ga malo posoliti da otpusti vodu, a ako želite da se raspadne i nekoliko žlica vode.

Kada voda ispari doda se na sitno isjeckana panceta i mljevena junetina, dovoljno je 20 - 30 dekagrama. Za one koji vole gljive mogu se ubaciti i one, ja sam dodala tri zlatna šampinjona. Kada se meso poprži i ispari voda, doda se na kockice narezana tikva - koristila sam tikvu butternut, oko 40 dekagrama. Malo se zaprži i podlije temeljcem ili vodom. Kad nemam temeljca dodam kocku za juhu od povrća. Može se dodati i malo graška iz zamrzivača kad voda zakuha. Zatim se varivo kuha oko pola sata, svakako treba probati je li gotovo.

Pred kraj dodajemo začine po ukusu. Uz ovo jeli meni paše crvena paprika, malo chili paprike i nešto od začina koji će donijeti svježinu - korica od limuna, svježi mažuran, peršin. Za kremozniji okus ukuhala sam na kraju i decilitar vrhnja za kuhanje. Umjesto tikve ovo je varivo ukusno i kada se priprema s batatom, a s krumpirom je klasična varijanta krumpir gulaša. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter