Salata od hobotnice (Snimila Jasna Orlić)
Prilikom izbora mjesta za uživanje u gastronomiji malo je restorana s kojima sigurno nećete pogriješiti. Među rijetkim takvim je restoran Bodukla u kojem je kvaliteta već desetljećima kontinuirana, ljeti i zimi. Riječ je o poznatom restoranu u Šišanu s dugogodišnjom tradicijom.
Prilikom izbora jela prepustili smo se nepogrešivom odabiru chefa Duleta Černjulu koji nas je iznenadio neobičnom salatom od hobotnice. Iznenađenje se prije svega odnosi na mango koji se baš fino uklapa u ovu morsku kombinaciju. Tu je još i niz drugih sitno nasjeckanih sastojaka koji oplemenjuju hobotnicu - rotkvice, stapke celera, paprika, peperoncino, škalonja (ljutika), listovi peršina i na koncu vlasac, u ovom slučaju klice vlasca. Neočekivana kombinacija namirnica donijela je ovoj salati svjež i skladan okus. Začinjena finim maslinovim uljem i limunom uz krišku dobrog kruha zaokružen je obrok. Primjeren je i za posebne prigode kod kuće, možda za Badnjak kada se okupi obitelj i društvo.
Sastojci:
Hobotnica
Mango
Rotkvice
Paprika
Stapke celera
Škalonja (ljutika)
Začini: peršinov list, vlasac, maslinovo ulje, limunov sok, peperoncino
Priprema:
Da bi meso hobotnice bilo mekše trebalo bi je zamrznuti dan prije kuhanja. Odleđena se lakše i očisti. Zakuhajte posoljenu vodu, zgrabite odleđenu i čistu hobotnicu za glavu i uronite je 3 puta u vodu. Ovo je za uvijanje ticala. Kuhajte oko 20 minuta. Probodite vilicom podnožje glave; ona mora ući bez pretjeranog otpora. U suprotnom kuhajte još 5 minuta. Isključite vatru i pustite da se hobotnica ohladi u vodi. Izvadite je i narežite na male komadiće.
Papriku, celer, rotkvice i škalonju nasjeckajte na sitne komadiće, a mango na veće - oko 1 cm. Začinite limunovim sokom, po želji i peperoncinima. Sve je potrebno dobro promiješati, a bilo bi dobro da povrće malo odstoji u limunu. Na koncu pomiješati narezanu hobotnicu i maslinovo ulje s narezanim sastojcima. Kod serviranja u tanjuru posuti po vrhu sitno kosani peršin i vlasac.