KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ručak koji voli cijela obitelj - pečeno pile s prilogom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Klasično pečeno pile jedan je od omiljenih obiteljskih recepata za ručak jer svatko za stolom može odabrati svoj omiljeni dio piletine. Hrskava korica, sočno meso i prilog od krumpira i povrća tradicionalan za primorski kraj, savršen je nedjeljni ručak za čitavu obitelj. Nakon ovakvog ručka, preostaje vam samo odmarati i uživati u ostatku dana.

Sastojci:

  • 1 svježe pile 
  • 1 luk
  • 2 mrkve 
  • 1 limun
  • 25 grama 
  • začini po želji (sol, papar, vegeta, bosiljak)
  • krumpiri (količina po želji)
  • žlica svinjske masti za sočnije krumpire 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite središnje mjesto za pečenje pileta na način da se iznad njega ne nalazi nikakva polica. Ogulite mrkve, operite ih i zatim nasjeckajte na manje komadiće. Na jednaki način pripremite i kapulu, ali ne morate ju sjeckati na sitno kao kod pripreme gulaša već na veće komade.

Povrće složite na dno posude za pečenje, a savjetujemo korištenje dublje posude prikladne za pećnicu tako da se omogući sokovima da naprave svoj umak.

Na oprano pile nanesite sol i papar te dodajte bosiljak koji pruža jednu sasvim posebnu aromu piletini. Limun prerežite na više dijelova i stavite ga na povrće u posudi tako da pile bude točno iznad njega.

Posebnu pažnju obratite na pileća prsa i batake koje ćete namazati s rastopljenim maslacom tako da budu hrskavi, ali ne i suhi kada se pile ispeče.

Pile posložite na sredinu posude za pečenje, na povrće. Oguljeni i oprani krumpir kojeg ćete narezati na četiri dijela, posložite oko pileta.

Krumpir provjerite za 45 minuta, a pile ostavite da se peče oko sat i pol što će vam za rezultat dati savršeno pečeno pile. Za provjeru je li gotovo, “bocnite” pile drvenim ili metalnim ražnjićem i ako su sokovi koje ispušta prozirni, pile je pečeno. Tijekom perioda pečenja, nemojte svako toliko otvarati pećnicu i provjeravati stanje pileta jer ju na taj način rashlađujete pa si možete produžiti vrijeme pečenja.

Dovoljno je “baciti oko” nakon što se pile sat i pol vremena peklo u svojoj marinadi. Istekom vremena kada ste utvrdili da je pečeno, izvadite posudu iz rerne. Podignite pile na površinu i pustite da se “odmara” petnaestak minuta. Dok podižete pile s posude, pustite da sokovi slobodno iscure po povrću.

Na poseban pleh za posluživanje stavite krumpir i prelijte ga sokom od piletine te povrćem koje je ostalo u posudi u kojoj ste pekli pile.

Izvor: Novi list

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter