KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Njezino veličanstvo - jota

| Autor: Portal Glas Istre

Maneštra s trukinjom, maneštrice s povrćem, maneštre na sto načina… topla jela na žlicu iznimno su popularna u Istri. Maneštrama je najbliža zrmana jota, a ovdje donosimo jedan relativno jednostavan recept koji svatko može svladati. Nazovimo to jotom za početnike, a za nju vam trebaju slijedeći sastojci:

4 šake fažola

1/2 kg kiselog kupusa

pet manjih krumpira

1-2 lista lovora po želji

papra, soli, koncentrata od rajčice,

suhog mesa ili kožica od pancete,

Vegeta, 2 velike žlice maslinovog ulja,

4 češnja češnjaka, malo brašna (za zapršku)

malo peršina, voda

Priprema:

Prokuhati fažol 15 minuta. Baciti prvu vodu.

Na malo ulja prodinstati (5 minuta) prokuhani fažol, kiseli kupus (opran), nasjeckani češnjak (na sitno), suho meso ili kožicu od pancete i začine.

Dodati vodu da sve prekrije i kuhati 40-ak minuta.

Nakon toga dodati krumpir razrezan na kockice i kuhati ga dok ne omekša. Dodati malo zaprške i prokuhati još 5-10 minuta.

I da, kod nas u Istri je običaj skuhati veliki lonac tako da jotu možemo jesti nekoliko dana.

Dobar tek! 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter