KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Najbolji ajvar od pečenih paprika

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Puno je recepata za omiljen namaz od povrća koji se uobičajeno priprema početkom jeseni. Ajvar se može pripremati i od kuhanih paprika, ali mnogi više vole ovaj recept s pečenim paprikama i patlidžanima, na takozvani makedonski način kada se postiže dimni okus. Možete ih peći u pećnici ili na roštilju. POsla je više, ali isplati se.

Sastojci:

5 kilograma crvene rog paprike

1 kilogram patlidžana

litra biljnog ulja

sol i čili paprike po želji

 

Postupak:

Čitave paprike i patlidžane pecite u pećnici na 220 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta. To ćete morati u više navrata kako biste ispekli cijelu količinu povrća. Nakon pečenja paprike i patlidžane ogulite i očistite od sjemenki. Moraju se dobro ocijediti, a najbolje ih je ostaviti na cjedilu preko noći.

Ocijeđeno povrće sutradan sameljite na mašini za mljevenje mesa, a smjesu stavite kuhati u duboki lonac da ispari sva voda.

U lonac svakih nekoliko minuta ulijevajte ulje i kompletnu smjesu stalno miješajte i začinite. Kad smjesa postane kremasta, spremna je za pohranjivanje u staklenke sterilizirane u pećnici koju ste zagrijali na 100 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta. Kad ajvar pohranite u staklenke, dobro ih zatvorile i ostavite da se polako hlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter