Ilustracija (Pixabay)
Jedno od najpopularnijih jela tradicionalne ruske kuhinje - kulebyaka - jest zapravo zatvorena pita s punjenjem. Najčešće se priprema s kupusom, a danas vam donosimo recept s lososom.
Sastojci:
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Skuhajte rižu na uobičajen način. Posebno skuhajte 3 jaja.
U posebnom, većem loncu rastopite maslac i na njemu kratko izdinstajte nasjeckanu kapulu. Dodajte sjemenke kima i korijandera i mahune kardamoma, kratko popržite pa dodajte nasjeckane šampinjone i dinstajte na laganoj vatri dok gljive ne omekšaju.
Tada ubacite kuhanu rižu, ribanu limunovu koru, nasjeckanu pršemulu te začinite solju i paprom i sve promiješajte da se prožme.
Polovicu lisnatog tijesta razvaljajte na veličinu pleha, pa stavite na dno pleha za pečenje.
Rižu stavite na sredinu tijesta, tako da sa svake strane ostane oko 4 centimetra slobodnog tijesta. Preko riže stavite komadiće lososa, a preko lososa narezane kriške tvrdo kuhanog jajeta.
U manjoj posudi umutite jaje, pa rubove tijesta premažite jajetom.
Razvaljajte ostatak tijesta da bude malo veće od tijesta koje ste stavili u pleh, pa sve prekrijte ovim, drugim dijelom tijesta, stisnite rubove, i odrežite viškove tijesta na rubovima (ako ima viška).
Kulebjak premažite umućenim jajetom i pecite na 200 stupnjeva 30 do 35 minuta, ili dok tijesto ne postane hrskavo i zlatne boje. Prije rezanja, ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Dobar tek!