KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Bogati sangrija kolač

| Autor: Glas Istre
(Unsplash)

(Unsplash)


Sangria se u ovom receptu pretvara u ukusno dekadentnu tortu, koja se može pohvaliti svim ljetnim okusima voća i crnog vina, klasičnog španjolskog koktela. Sangrija kolač se priprema lako, a slasni zalogaji nestaju u trenu. 

Sastojci 

100g krušaka, oguljene i nasjeckane

100g breskve ili nektarine, oguljene, odvojene od koštica i nasjeckane

100g jagoda, oljuštenih i nasjeckanih

100g trešanja, odvojene od koštica i nasjeckane

280g šećera

225g maslaca, omekšanog

1 naranča, samo zest

150 ml crnog vina

225g brašna

Pakiranje 100g mljevenih badema

1 žličica praška za pecivo

3 srednja jaja

Liker od naranče od 50 ml

1 žlica granuliranog šećera

Ukrasiti

 1 mala naranča, izrezana na kriške

1 limun, izrezan na kriške

šaka jagoda (po želji)

šaka trešanja (po želji)  

Priprema 

Kruške, breskve, jagode i višnje ubacite u posudu i pospite preko 50 g šećera. Promiješajte, a zatim ostavite 30 minuta da se macerira. 

Zagrijte pećnicu na 180C i podmažite i obložite dno i stranice okruglog kalupa za torte s labavim dnom od 23 cm s pergamentom za pečenje. 

Preostali šećer, maslac, koricu naranče i 100 ml crnog vina prelijte u veliku posudu i tucite električnom pjenjačom dok se dobro ne sjedini. Dodajte brašno, bademe, prašak za pecivo i jaja, pa opet istucite dok ne postane glatko. Dodajte pola nasjeckanog voća i 1 žlicu tekućine iz posude te lagano promiješajte žlicom da se sjedini. Smjesu stavite u pripremljeni lim i zagladite vrh tako da smjesa bude ravna.

Pecite u sredini pećnice 1 sat – 1 sat 15 minuta dok ne naraste, postane zlatno. Pokrijte folijom ako kolač počne previše gorjeti. Jednom ispečeno, ostavite u limu 15 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku da se ohladi.

Nakon što se kolač dovoljno ohladi, ali idealno je i dalje topao, zagrijte preostalo crveno vino i liker od naranče zajedno s granuliranim šećerom u tavi dok se ne otopi, podignite vatru i kuhajte nekoliko minuta dok ne postane sirupast. Preokrenite tortu i naslažite ostatak voća na vrh torte, a zatim prelijte gaziranim sirupom.

Ako želite, ukrasite kriškama naranče i limuna, zajedno s dodatnim jagodama i trešnjama. Poslužite s ??kremom ili kvalitetnim sladoledom od vanilije.

Izvor: Novi list

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter