IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Povrtne polpete s pilećim raguom (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Za današnji recept smo izabrali jedno malo kompliciranije i malo zahtjevnije jelo. Ovo jelo nije toliko zahtjevno za termičku obradu koliko je zahtjevno u tehnikama rada. Što se više osoba koja priprema jelo posveti rezanju, igranju bojama, po želji i promijeni namirnica to će jelo biti ljepše i ukusnije, te će imati jači wow efekt.
Sastojci za 4 osobe:
Za pripremu polpeta:
Za pripremu palente:
Za pripremu pilećeg ragua:
Priprema povrtnih polpeta:
Korak 1.
Svježi luk narežemo na sitne kockice, svježu blitvu, poriluk i patlidžan narežemo na tanke rezance. Tikvicu i mrkvu naribamo.
U tavi pirjamo luk i mrkvu dok nam ne omekšaju, kad su luk i mrkva gotovi dodamo ostalo povrće te pirjamo dok nam ne ishlapi tekućina koju će pustiti tikvice i patlidžan. Kad je povrće gotovo, premjestimo ga u odgovarajuću posudu gdje ćemo ga pustiti da se ohladi. Kad nam se povrće ohladilo dodamo usitnjeni kopar i jaja, začinimo sa soli po želji. Po potrebi dodamo krušne mrvice da nam pripremljena smjesa nije pretekuća.
U zagrijanoj tavi uz pomoć žlice oblikujemo i ispržimo polpete s obje strane, pritom pazeći da nam se polpete ne razbiju kad ih okrećemo.
Savjet: prilikom okretanja najbolje je koristiti kuharske špatule.
Korak 2.
Priprema palente:
U lončić stavimo kuhati vode prema uputstvima navedenim na palenti. U vodu dodamo grančicu ružmarina i soli po želji. Kad voda zakuha, pustimo kuhati 2 minute te izvadimo grančicu ružmarina, zatim dodamo maslac i palentu. Kad je palenta kuhana ulijemo palentu u okrugle nauljene kalupe, te pustimo da se ohladi.
Priprema pilećeg ragua:
Korak 1.
Pileća prsa izrežemo na kockice. Svježi luk izrežemo na kockice. Svježu crvenu papriku izrežemo na kratke rezance.
Korak 2.
U tavi ispirjamo luk. Kad je luk gotov dodamo piletinu i kratko popržimo. Nakon što smo piletinu popržili dodamo senf, lovor, worchester umak, zeleni papar, papriku, te kratko popržimo i podlijemo s bijelim vinom. Tavu pokrijemo poklopcem i pirjamo 5 – 10 minuta, pazeći da nam ne ishlapi sva tekućina i da nam umak bude kremast. Po potrebi podlijemo s povrtnim temeljcem.
Kompletiranje jela:
Korak 1.
Dok nam se ragu priprema u jedan pleh stavimo palentu koju smo prije pripremili i izvadili iz kalupa, na svaku palentu stavimo po jednu povrtnu polpetu, te stavimo grijati u prethodno zagrijanu pećnicu na 10 stupnjeva na 5 minuta.
Korak 2.
Kad nam je palenta s polpetama ugrijana uz pomoć 2 kuharske špatule posložimo po dva komada na jedan tanjur, zatim prelijemo pripremljenim toplim raguom. Jelo možemo ukrasiti dodatno po želji s raznim sušenim sjemenkama ili nekim kiselijim voćem (naranča, kiwi i slično) koji će odlično pasati uz ovo jelo te će nam osvježiti okus u ustima.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.