Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Savršeni pekarski krumpir

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Patatas panaderas - španjolski pečeni krumpir iz pećnice, jednostavan je, ali ukusan prilog mesu, ribi i povrću. Ime jela dolazi od riječi panadero (pekar) i veže se za tradiciju kada većina kućanstava nije imala vlastite pećnice. Ljudi su pripremali posude s narezanim krumpirom, lukom i začinima te ih nosili u lokalnu pekarnicu na kraju dana, gdje bi ih pekari stavljali u pećnice nakon što bi ispekli sav kruh.

Od sastojaka će vam trebati tek krumpir narezan na ploške, luk, češnjak, maslinovo ulje i ako želite, malo bijelog vina ili temeljca. Danas su patatas panaderas standardni prilog u restoranima diljem Španjolske, cijenjen zbog svoje svilenkaste teksture koja se postiže sporim pečenjem, čime se krumpir zapravo lagano konfitira u maslinovom ulju. Krumpire i luk obavezno narežite na tanke, ujednačene ploške, pri čemu vam može pomoći mandolina, piše Punkufer.

Sastojci:

  • 6 srednjih krumpira, oguljenih i narezanih na ploške debljine oko 6 mm
  • 1 srednji luk, tanko narezan
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog, plus dodatno za posipanje
  • 2 1/2 žličice krupne soli
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 60 ml suhog bijelog vina

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 165 °C. U vatrostalnoj posudi (33 × 23 cm) pomiješajte krumpire, luk, maslinovo ulje, peršin, sol, češnjak i papar te rasporedite u ravnomjernom sloju.

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite dok krumpiri ne omekšaju, oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice i povisite temperaturu na 190 °C.

Skinite foliju, prelijte krumpire vinom i vratite u pećnicu. Pecite nepokriveno dok rubovi ne postanu lagano karamelizirani, 25–30 minuta.

Poslužite vruće, posuto svježim peršinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama