Ilustracija (Pexels)
"Dok sam bila dijete, često smo pripremali punjene paprike, a iako ovo jelo vuče korijene iz istočne Europe, kod nas je bilo dio obiteljske tradicije - osobito kad bi paprika bilo u izobilju", napisala je slavna kuharica Lidia Bastianich.
Iako se nadjev obično sastoji od miješanog mljevenog mesa (svinjetine, govedine i teletine), ova je verzija nešto lakša i koristi se mljevena puretina i dodatak povrća. Lidia dodaje da je recept vrlo jednostavan i svima uvijek uspije.
"Pazite da ne prepunite paprike - nadjev bi tijekom kuhanja mogao iscuriti van. Jelo možete čuvati u hladnjaku, a dok mi je majka bila živa, znala ih je zamrznuti u posudicama od pola litre, s malo umaka", napisala je uz recept, prenosi Index.hr.
Zagrijte veliki lonac koji je dovoljno velik da u njega stanu sve paprike na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kad se zagrije, dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša, otprilike 8 minuta.
Ulijte pasiranu rajčicu, a bocu isperite s vodom i tu vodu dodajte u lonac. Umiješajte origano, jednu žličicu soli i lovorove listove. Pustite da zakuha pa ostavite da se lagano krčka dok punite paprike.
Stari kruh narežite na kockice pa ih stavite u zdjelu i prelijte toplom vodom da budu prekrivene. Neka se namaču dok ne omekšaju, otprilike 5 minuta. Potom rukama dobro ocijedite višak vode i prebacite kruh u veliku zdjelu.
Naribanu mrkvu i tikvicu stavite u čistu kuhinjsku krpu i istisnite što više tekućine, pa ih dodajte kruhu. Ubacite i ribani sir, nasjeckani peršin i jaja.
Začinite s jednom žličicom soli i s malo papra. Na kraju dodajte mljevenu puretinu i sve dobro izmiješajte da se poveže.
Paprikama odrežite vrhove i očistite unutrašnjost - izvadite sjemenke i bijele opne. Smjesu ravnomjerno rasporedite u paprike.
Ako vam ostane nadjeva, ovisno o veličini paprika, oblikujte nekoliko manjih okruglica i zapecite ih u pećnici na 175 °C oko 15 minuta dok se ne stisnu, pa ih potom možete dodati u umak s paprikama.
Paprike pažljivo složite u umak u loncu. Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok paprike ne omekšaju, a nadjev se potpuno ne skuha – oko 45 minuta do sat vremena. Izvadite lovorove listove i poslužite.
Dobar tek!