GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Desert "all fuoco rustico"

| Autor: The Outlaw Chef


Rana je zora, sunce lagano izlazi, a ja sjedim na kamenim stepenicama Brijunskog mola koji služi za privez većih brodova i gledam prema toj plamtećoj kugli u daljini… Hm… ovo sunce grije naš planet zemlju taman toliko da na njoj postoje uvjeti za život naše i ostalih vrsta ljudi, biljaka i životinja.

Kada bih mogao doći vrlo blizu tog sunca, izgorio bih i nestao od prevelike topline i raznih tipova radijacije… zanimljivo… to znači ako i ja kao čovjek želim biti ispravan moram biti "zvijer", moram biti u nutrini svoje duše pogonjen raznim demonima, a opet na površini i prema drugim ljudima ponašati se kulturno, odmjereno i blago. Žestinu u sebi moram naučiti kontrolirati. Baš poput ovog sunca u koje gledam… Izgleda da ovdje u našoj svemirskoj okolini sve počiva na sličnim principima…

Ako želim biti blag i živjeti okružen unutarnjim mirom, moram biti pogonjen nekom žestinom - kojom moram ovladati - i naučiti ju kontrolirati... na taj način zračit ću dovoljno samouvjereno da ljudi oko mene ne požele stvarati probleme. Ovim načinom razmišljanja doprinosimo mirnijem odnosu među ljudima i okolini koja nas okružuje. Jedino u takvom stanju možemo kreirati i stvarati nešto novo... hm… cool… a sad kako ovu misao preslikati na neko jelo… dakle… žestina i demoni o kojima sam pisao uspoređujući ih s našim suncem mogu biti crveni i žuti ljuti feferoni, jer te boje u našem oku upotrebljava i sunce pod kojim živimo, blagost i kontrolu unutarnje snage mogu izraziti kroz smokvu, med i indijske oraščiće, dok svježinu življenja mogu izraziti kroz bosiljak… dakle, što čekamo… 3, 2, 1… zakuhajmo! Yhaaaaaa!

Desert "all fuoco rustico"Desert "all fuoco rustico"

Sastojci za dvije osobe:

  • 2 zrele svježe smokve
  • 2 ljuta svježa feferona
  • 10 dkg indijskih oraha
  • 8 dkg tamne 70% čokolade za kuhanje
  • 5 dkg mladog komorača
  • 7 do 9 svježih listova bosiljka
  • 1 jušna žlica livadnog meda
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Oštrim nožem usitnite čokoladu za kuhanje i mladi komorać pa ih dobro izmiješajte. Izrežite dio s peteljkom od tijela ljutog feferona pa izvadite sve koščice iznutra. Napunite usitnjenu smjesu čokolade i komorača u unutrašnjost feferona, za pomoć možete koristiti kuharsku pincetu ili drveni štapić od ražnjića.

Smokvu razrežite na pola pa po razrezanoj polovici pospite indijski orah kojeg ste usitnili oštrim nožem, pritisnite ga zatim jušnom žlicom na meso od smokve da se bolje zalijepi pa ga zatim kao i razrezanu polovicu smokve prelijte jušnom žlicom meda.

U manjoj tavi na vrelo maslinovo ulje stavite peći polovice smokve s usitnjenim indijskim oraščićem i medom.

Prvo pecite zelenu okruglu stranu smokve 2 do 3 minute, pa zatim okrenite na razrezanu stranu i pecite još maksimalno 2,5 do tri minute. Zatim uklonite tavu s izvora topline.

Na drugoj plitkoj i manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju pecite ljute feferone napunjene tamnom čokoladom i komoračem, u tavu ubacite 5 do 7 listova svježeg bosiljka. Feferone lagano okrećite sa svih strana, naglašavam "lagano" da ne iscuri čokoladni sadržaj iz njih.

Feferone okrečući lagano pecite nekih 3,5 min do 4 minute. Uklonite zatim tavu sa feferonima od izvora topline.

Slaganje tanjura:

Na veliki ravni tanjur stavite ostatak smrvljenih indijskih oraha i ostatke smrvljene čokolade s komadićima komoraća, na način da na površini tanjura napravite trag nepravilnog kruga. Na tako dobivenu posteljicu položite najprije polovice smokve pa na njih naslonite "ležerno" feferone. Jedan feferon može i ležati, tu odmah uz polovicu smokve. Na vrh stavite list svježeg bosiljka i zatim uživajte u osjećajima koji Vas obuzimaju dok vaše nepce sljubljuje i analizira osjećaj ljutine, blage gorčine tamne čokolade, svježinu komorača i bosiljka sa blagom slatkoćom livadnog meda upotpunjenog srednjim tonovima indijskog oraščića… dobar Vam tek dragi ljudi… Vaš Outlaw

Damjan Bistričić aka The Outlaw ChefDamjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of