GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Ramenstrone

| Autor: The Outlaw Chef


Rano jutro… sunce je tek počelo izlaziti… Stojim pored otvorenih vratiju svoje kuće i zagledao sam se u sunce. Gledam direkt u sunce… jarko žute je boje… opušteno dišem dok mi kroz nosnice u tijelo ulazi miris svježeg espressa kojeg opušteno držim u ruci… gledam kako jarko žuta boja sunca preko narančaste prelazi u crvenu… boja se i dalje mijenja…

I dok je sunce u mojem umu postalo plavo, moje misli napuštaju humanoidno tijelo, tijelo koje i dalje stoji i "bulji" poput nekog luđaka u sunce… misli velikom brzinom prolaze preko kontinenata i mora, dolaze u Japan, pa preko šuma, nekog manjeg modrog jezera i tri jednotračne pruge, ulaze u meni nepoznati malen gradić… ulaze kroz prozor trošne ali održavane urbane kuće i zaustavljaju moj manijakalni gastronomski um na plavoj keramičkoj zdjelici ramena, postavljenoj na niskom drvenom stoliću boje trešnjinog drva… Stani! Koči!!! Pietro, torna indietro! iliti - Petre vrati se nazad!… kako bi rekao Isus prije dva soma godina… Eto me nazad u tijelu s novim sjajem u očima… i osmjehom na licu… jer znam da i danas kuham… Kuham nešto između maneštre i ramena… nešto između Istre i Japana… kuham Ramenstrone!

RamenstroneRamenstrone

Sastojci za dvije osobe:

  • 10 dkg rezanaca s jajem
  • jedno jaje
  • dva šampinjona
  • jedna mrkva
  • glavica luka
  • 7 dkg lješnjaka
  • tri lista svježeg lovora
  • jedna grančica ružmarina
  • jedna jušna žlica maslinovog ulja
  • trećina čajne žličice friško samljevenog papra
  • trećina jušne žličice cvijeta morske soli…

Priprema:

Naribajte jednu mrkvu u manju zdjelicu na ručnome ribežu na krupno. Glavicu luka izrežite na tanke kolutiće. Šampinjone razrežite na pola.

U poludubokom loncu na vrelom maslinovom ulju pržite zajedno naribanu mrkvu i luk narezan na tanke kolutiće sve dok luk ne požuti… cca nekih 7 do 10 minuta uz konstantno miješanje.

Nakon cca 10-ak minuta prženja, dodajte 0,5 l vode te lagano miješajte. Kada voda zakipi ubacite rezance s jajem i kuhajte još nekih 5 do 7 minuta, dodajte trećinu žličice cvijeta morske soli, još nekoliko puta lagano izmiješajte i maknite s izvora topline.

U maloj plitkoj tavici na vrelom maslinovom s grančicom ružmarina pržite ona dva šampinjona koja ste razrezali na polovice.

Nakon tri minute dodajte sitno nasjeckani lješnjak kojeg ste usitnili tesarskom sjekirom, ili ako ste sasvim normalna osoba oštrim nožem, na dasci za rezanje po šampinjonima.

Pržite sve na laganoj vatri još neke 4 minute pa maknite s izvora topline.

U vreloj slanoj vodi iskuhajte jaje u ljusci, nakon desetak minuta maknite s izvora topline. Ogulite zatim jaje od ljuske, pa ga oštrim nožem razrežite po dužini na polovicu. U maloj plitkoj tavi na vrelom maslinovom ulju s tri lista svježeg lovora pržite kuhane polovice jaja na način da žumanjci budu okrenuti prema dolje. Nakon dvije do tri minute maknite tavu s izvora topline.

Slaganje tanjura:

U duboki tanjur ili zdjelicu stavite kaciolu i pol juhe koje ste skuhali s mrkvom, lukom i tjesteninom. Na tjesteninu, luk i mrkvu koji izviruju iz tekućine u zdjelici stavite jednu polovicu jaja, a sa strane po sadržaju zdjelice stavite dvije polovice šampinjona posute prženim lješnjakom… Ubacite još jedan jestivi cvijet (neki koji se Vama najviše sviđa).

Okusi zelenog papra, koji se sljubljuju s eterikom lješnjaka u izdvojenim okusima ružmarina i lovora koji leže na blagosti tjestenine , mrkve i kuhanog jaja… oplemenit će vaše nepce pričom kojom Vi putujete na daljinu sve do dalekog Japana…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter