Maneštra od bobići (Arhiva)
Sastojci:
2,5 l vode
250 g svježeg kukuruza šećerca
100 g suhog graha
150 g mrkve
300 g krumpira
3 glavice luka
½ žličice soli
1 suha kost pršuta
3 komada dimljenih sušenih svinjskih rebaraca
½ žličice slatke crvene paprike
½ žličice papra
3 lista lovora
Pešt
100 g sušene slanine
1 grančica peršina
2 režnja češnjaka
Priprema:
Ogulite krumpir, mrkvu, češnjak i luk. Mrkvu nasjeckajte na kolutiće, polovicu krumpira na kockice, a drugu polovicu krumpira ostavite cijelog, luk i češnjak usitnite.
Napravite pešt tako da usitnite i izmiješajte sitno nasjeckanu slaninu, 2 režnja češnjaka i prstohvat peršina.
U veći lonac, na srednje jaku vatru stavite vodu, dodajte pripremljeno povrće, kukuruz i sol. Ubacite i suhu kost pršuta i svinjska dimljena sušena rebrica da se sve zajedno kuha.
Smanjite vatru i kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju. Na pola kuhanja dodajte i pripremljeni pešt.
Pri kraju, izvadite cijele krumpire, zgnječite ih vilicom i vratite nazad u lonac. Krumpir će pomoći da se maneštra zgusne. Kad se dovoljno zgusnula dodajte papar, crvenu papriku, lovorov list, peršin i sve dobro promiješajte. Pustite da krčka još otprilike 10 do 15 minuta. Servirajte u dublje tanjure i poslužite uz šnitu kruha.
Izvor: Index Recepti