Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Maneštra od bobići

| Autor: Glas Istre
Maneštra od bobići (Arhiva)

Maneštra od bobići (Arhiva)


Sastojci:

2,5 l vode

250 g svježeg kukuruza šećerca

100 g suhog graha

150 g mrkve

300 g krumpira

3 glavice luka

½ žličice soli

1 suha kost pršuta

3 komada dimljenih sušenih svinjskih rebaraca

½ žličice slatke crvene paprike

½ žličice papra

3 lista lovora

Pešt

100 g sušene slanine

1 grančica peršina

2 režnja češnjaka

Priprema:

Ogulite krumpir, mrkvu, češnjak i luk. Mrkvu nasjeckajte na kolutiće, polovicu krumpira na kockice, a drugu polovicu krumpira ostavite cijelog, luk i češnjak usitnite.

Napravite pešt tako da usitnite i izmiješajte sitno nasjeckanu slaninu, 2 režnja češnjaka i prstohvat peršina.

U veći lonac, na srednje jaku vatru stavite vodu, dodajte pripremljeno povrće, kukuruz i sol. Ubacite i suhu kost pršuta i svinjska dimljena sušena rebrica da se sve zajedno kuha.

Smanjite vatru i kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju. Na pola kuhanja dodajte i pripremljeni pešt.

Pri kraju, izvadite cijele krumpire, zgnječite ih vilicom i vratite nazad u lonac. Krumpir će pomoći da se maneštra zgusne. Kad se dovoljno zgusnula dodajte papar, crvenu papriku, lovorov list, peršin i sve dobro promiješajte. Pustite da krčka još otprilike 10 do 15 minuta. Servirajte u dublje tanjure i poslužite uz šnitu kruha.

Izvor: Index Recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter