GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"

| Autor: The Outlaw Chef


Ranojutarnja šetnja fažanskom rivom… More je čisto i prozirno… gotovo da se ne vidi razlika između zraka i vode, kao da je sve spojeno i da svi živimo u istome mediju… morski stanovnici zajedno sa stanovnicima kopna… sve izmiješano… kakav bi to svijet bio!

Hodam dalje i gledam u more... tu i tamo po neka ribica, pa neki manji rak koji jede ostatke koje su maloprije ribari bacili u more čisteći svoje mreže. Odmah u razini mojih očiju na kabini starog drvenog broda galeb guta za doručak komad sipe, dok se iza njega u pozadini crveni svjetionik bliješti na jutarnjem suncu popraćen zavidnim pjevanjem ostalih galebova koji veličaju doručak svojeg pernatog kolege… nekoliko koraka dalje na podu nailazim na ljušturu školjke "petrovo uho" koja se sedefasto presijava na suncu…

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"

Uzimam je u ruku i gledam, predivne boje, podsjećaju me na brancina u pokretu dok se zalijeće na manju ribu… i dok dižem školjku lagano prema nebu, tamo na rubu horizonta gdje se spajaju nebo i more primjećujem obrise otoka Veli Brijun… sretan sam… jednostavno sam sretan, ali i gladan…

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"

Sve ovo daje mi ideju za današnju marendu… budući da sam danas na kratko živio u svijetu koji je bio pomiješan s kopnom i morem dobivam sljedeću ideju: Veli me Brijun, tamo na rubu horizonta podsjetio na rokulu , riva po kojoj sam hodao na kuhani grah, školjka u čijem sam sedefastom presijavanju uživao na suncu asocirala me na brancina u pokretu, a zrak koji sam tamo na Fažanskoj rivi udisao na najfinije maslinovo ulje… dakle… Što čekamo… 3,2,1… zakuhajmo… Yhaaaaaaaaaa!

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"

Sastojci za jednu osobu:

  • 15-ak dkg fileta brancina
  • 10 dkg rokule
  • 20 dkg crvenih cherry pomidora
  • 10 dkg žutih cherry pomidora
  • pola čajne žličice krupne nejodirane morske soli
  • čajna žličica meda
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja
  • cca četvrtina glavice luka

Priprema:

Filet brancina stavimo na aluminijsku foliju pa na njega stavimo par svježih (može i sušenih) iglica ružmarina, trećinu čajne žličice soli, tri zrna crvenog papra, pa sve to prelijemo s pola jušne žlice maslinovog ulja i file dobro zamotamo u foliju.

Takvu foliju stavimo u zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa na 15-ak minuta. Nakon toga, filet izvadimo iz pećnice otvorimo i pustimo da se hladi…

U manjoj tavi na zagrijano maslinovo ulje stavimo pržiti 10 dkg cherry pomidora narezanog na polovice uz lagano miješanje kuhačom. Kada se pomidor smekša i počne se pretvarati u gustu kašicu, dodamo jednu čajnu žličicu meda, naribamo ribežom na sitno četvrtinu glavice luka, nek naribani luk pada direkt na tavu po prženom pomidoru, i dodamo trećinu čajne žličice nejodirane morske soli.

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Salatin "alla Fažana"

Nakon nekih 7 do 9 minuta, kada se cherry pomidor uz konstantno miješanje izgledom pretvori u neku gustu šalšu s komadićima pomidora, maknemo tavu s izvora topline.

U veću zdjelu stavimo rokulu, žuti i crveni cherry pomidor razrezan na polovine. Dodamo filet brancina razrezan na kockice a jedan dio fileta izrežemo kao veliku traku, tu traku ostavimo po strani za kraj, zatim nakon ribe u zdjelu ubacimo našu šalšu od cherry pomidora i ostavimo dvije čajne žličice šalše po strani, dodamo tri jušne žlice graha iz konzerve, prstohvat soli i jušnu žlicu maslinovog ulja. Sada sve ovo dobro izmiješamo lagano žlicom u zdjeli dok salatna smjesa na postane kompaktna.

Velikom žlicom zahvatimo našu salatu pa ju serviramo na veliki ravan tanjur, na vrh stavimo onaj dio fileta brancina kojeg smo izrezali u obliku trake i ostavili po strani. Na taj dio brancina stavimo čajnu žličicu šalše koju smo pustili po strani a na tu šalšu stavimo svjež listić mente ili neki drugi listić nama omiljenog začina kojeg imamo pri ruci ili nam je lako dobavljiv… prelijemo sve ovo s par kapi maslinovog ulja i pojedemo, uz lagan osmijeh na licu… želim Vam radostan dan, dragi moji ljudi… vaš Outlaw…Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter