(Foto: Fini recepti)
Ukusne lazanje u kojima mogu uživati vegeterijanci, a i oni koji baš ne vole meso. Ali to nije razlog da i „mesojedi“ ne kušaju ovo divno jelo.
Sastojci:
Priprema:
Za početak naribamo sir, mini rajčice prepolovimo, masline narežemo na kolutiće, a patliđan ogulimo, narežemo na kockice i stavimo u zdjelu sa slanom vodom i limunovim sokom, kako ne bi potamnio.
Kockice patliđana premjestimo na kuhinjsku krpu kako bi ih osušili, te ih stavimo pržiti u tavu, na ugrijano maslinovo ulje, dok ne omekšaju.
Tijekom prženja podlijevamo maslinovim uljem, jer patliđan upija puno masnoće.
Zatim dodamo prepolovljene mini rajčice, narezane masline, sjeckani svježi bosiljak, majčinu dušicu, posolimo, popaprimo, promiješamo i pržimo dalje. Nakon 5-6 minuta prženja, povrće maknemo s vatre da se malo ohladi.
U lonac ulijemo mlijeko, vrhnje za kuhanje, dodamo maslac, prosijemo brašno, dobro izmiješamo sastojke i na srednje jakoj vatri kuhamo 7-8 minuta, stalno miješajući pjenjačom, da umak zgusne.
Potom umiješamo umak pesto i postupno dodajemo, stalno miješajući, naribani sir. Umak je gotov i maknemo ga s vatre.
Dno vatrostalne posude prelijemo s malo umaka, preko njega složimo red tjestenine za lazanje, po tjestenini rasporedimo sloj prženog povrća, posipamo ga naribanim sirom, prelijemo s malo umaka i ponavljamo postupak dok ne potrošimo sastojke.
Posljedni sloj prženog povrća posipamo naribanim sirom, prekrijemo tijestom, prelijemo umakom, ukrasimo grančicom kadulje i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 220°C, 40-ak minuta. Gotove lazanje ostavimo da se malo ohlade i poslužimo ih.
(Izvor: Fini recepti)