KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Poljska sarma - ukusna varijacija omiljenog zimskog jela

| Autor: Glas Istre
(Arhiva)

(Arhiva)


Poljski golupčići (golabki) nacionalno su poljsko jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Slični su našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.

Obično se jedu uz pire ili raženi kruh, ili pak hladne, poslužene s kiselim vrhnjem.

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 luk
  • 1 kg mljevene junetine
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 1 1/2 šalice kuhane riže
  • 1 žličica sitno nasjeckanog češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice papra
  • 1 šalica temeljca
  • 1 šalica kiselog vrhnja

Priprema:

Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice kupusa pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.

Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.

Popržite maslac pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i češnjakom pa dodajte sol i papar.

Napunite listove kupusa mesnom smjesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta. Poslužite s kiselim vrhnjem ili pireom i prema želji pospite mljevenom paprikom ili čilijem.

Dobar tek!

Izvor: Pun kufer

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater