(Arhiva)
Poljski golupčići (golabki) nacionalno su poljsko jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Slični su našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.
Obično se jedu uz pire ili raženi kruh, ili pak hladne, poslužene s kiselim vrhnjem.
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice kupusa pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.
Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.
Popržite maslac pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i češnjakom pa dodajte sol i papar.
Napunite listove kupusa mesnom smjesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta. Poslužite s kiselim vrhnjem ili pireom i prema želji pospite mljevenom paprikom ili čilijem.
Dobar tek!
Izvor: Pun kufer