KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Focaccia - slično kao pizza, no još jednostavnija za pripremu

| Autor: Glas Istre
Focaccia (Foto: Pexels)

Focaccia (Foto: Pexels)


Tipično talijansko jelo - focaccia - zbog svoje jednostavnosti pripreme odavno se priprema diljem svijeta, te neodoljivo asocira na pizzu. Pretpostavlja se da su se prve focaccie pekle još za vrijeme Etruščana i Starih Grka, a u Italiji se obično servira za Uskrs ili Badnjak.

Riječ je o plosnatom kruhu prelivenom maslinovim uljem i začinima. Focaccia ima karakteristične ureze na kruhu koji se izrađuju uz pomoć noža ili čačkalice.

Ovo jelo možete pripremiti kao grickalice za društvenu večer s obitelji ili prijateljima, ili pak za lagani obrok.

Za izradu focaccie treba skoro tri sata (zbog vremena potrebnog za dizanje tijesta), no trud će se sigurno isplatiti - a na svoj stol ćete servirati pravi okus Mediterana.

Izvorna, tradicionalna verzija focaccie radi se s maslinama, te se kao takva servira kao dodatak namazima. Ipak, možete dodati što god vam se sviđa - primjerice sir, rajčice, šunku, slane srdele, papriku…

Sastojci za tijesto:

  • 500 g mekog brašna
  • 15 g svježeg kvasca
  • 1 jušna žlica šećera
  • 1 jušna žlica soli
  • 300 ml tople vode

Sastojci za premaz:

  • maslinovo ulje
  • 1 čajna žličica soli
  • 4 nasjeckana režnja češnjaka
  • prstohvat papra
  • mljeveni ružmarin
  • crne ili zelene masline
  • mljevena crvena paprika (po želji)
  • cherry rajčice

Priprema

U šalici razmrvite svježi kvasac, dodajte žlicu šećera i prelijte sa 150 ml tople vode. Ostavite 15 minuta da nabubri na toplom mjestu.

U veliku posudu stavite brašno i sol, u tijestu napravite rupu, dodajte kvasac i ostatak vode. Umijesite tijesto - da bi dobili glatko tijesto, trebat ćete mijesiti 10-ak minuta.

Kad ste gotovi, izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite još par minuta.

U čistu posudu stavite dvije jušne žlice maslinovog ulja i stavite tijesto unutra. Malo pritisnite da tijesto upije ulje, pa prekrijte posudu čistom krpom, stavite na toplo mjesto i pustite da se "diže" oko sat i pol.

Za premaz, stavite u zdjelicu maslinovo ulje, sol, češnjak, papar, ružmarin i žličicu crvene paprike.

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovno premijesite. Vratite u posudu, prekrijte krpom i ostavite da se diže još sat i pol.

Kada se tijesto diglo, uzmite veliki pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Ubacite tijesto i razvucite ga podjednako po cijelom plehu.

Focacciu premažite premazom, pa napravite udubine u koje ćete staviti masline i cherry rajčice.

Pustite 10-ak minuta da se tijesto diže u plehu, pa ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 20 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.

Focacciu je najbolje jesti dok je topla.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater