VIKENDICA

Središnja Hrvatska i Hrvatsko zagorje nude savršeni mix aktivnog i wellness odmora: PUTOVANJE UNATRAG NEKOLIKO STOLJEĆA U OMILJENO ODMORIŠTE BROJNIH HRVATSKIH VELIKAŠA

U Velikom Taboru i brojnim drugim zagorskim dvorcima nalaze se muzeji u kojima je sačuvana i prepričana povijest ovoga kraja, no pažnju posjetitelja već više od jednog desetljeća privlači i jedan poseban muzej koji nas u toj šetnji poviješću vraća do samih početaka čovječanstva

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Veliki Tabor u mjestu Hum Košnički nedaleko Desnića

Veliki Tabor u mjestu Hum Košnički nedaleko Desnića


U mjesecu smo listopadu u kojem naš novac namijenjen odmoru, zabavi, gastronomiji i putovanjima vrijedi daleko više. Naime, s prvim danom ovog mjeseca krenula je akcija „Mjesec hrvatskog turizma“, projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice u sklopu kojeg su brojne turističke usluge i doživljaji dostupni po minimalno 35 posto povoljnijim cijenama. Tako svi hrvatski građani, ali i inozemni gosti koji će tijekom listopada i studenoga boraviti u Hrvatskoj, po atraktivnim cijenama mogu doživjeti i iskusiti turističke usluge u svim dijelovima Hrvatske.

Akcija produžena do 7. studenoga

Akcija je zbog velikog interesa produljena do 7. studenoga, te će mnogi sigurno i prije planiranja svog vikend-putovanja potražiti informacije o akciji na internetskim stranicama "Mjesec hrvatskog turizma". Nas je ovoga tjedna privukla atraktivna ponuda središnje Hrvatske i Hrvatskog zagorja koja predstavlja savršeni mix aktivnog i wellness odmora, prirode, gastronomije i kulturno povijesnih itinerera.

Hrvatska metropola Zagreb već dug niz godina jedna je od vodećih europskih "city break" destinacija. Svojom atmosferom, zelenilom, arhitekturom, srdačnošću, te brojnim i raznolikim sadržajima Zagreb jednakim intenzitetom privlači goste u sva četiri godišnja doba. No, ta čarolija ne "živi" samo i isključivo na gradskim lokacijama, već je možete pronaći i u mnogim skrivenim kutcima zelenog zagrebačkog prstena koji su savršena odredišta za jednodnevne izlete i otkrivanje nečeg novog i sasvim drugačijega. Hrvatsko zagorje je junak mnogih priča, legendi i doživljaja, no najbolji način za upoznati taj kraj kako treba je krenuti na put i "zaroniti" u njega.

Foto

Zagorje se može istražiti i - balonom

Zelena oaza nedaleko Zagreba prije nekoliko stoljeća je bila omiljeno odmorište brojnih hrvatskih velikaša, a danas svojim posjetiteljima nudi pregršt tajni, izazova i doživljaja. Jedan od takvih svakako je plemićki grad Veliki Tabor u mjestu Hum Košnički nedaleko Desnića. Njegovo ime spominje se u povijesnim knjigama još od 13. stoljeća, a danas je taj dvorac kulturno-povijesni spomenik nulte kategorije i jedan od najprepoznatljivijih identiteta toga kraja, ali i čitave Hrvatske. Posjetite li dvorac, uživat ćete u njegovoj ljepoti i duhu povijesti ovoga kraja koji čuva, ali i u prekrasnom pogledu koji se s njega pruža te u njegovim pričama i tajnama od kojih je najintrigantnija svakako jedna od najljepših hrvatskih legendi o Veroniki Desinićkoj koja je nastala još u 15. stoljeću.

Muzej krapinskih neandertalaca

Riječ je o nesretnoj ljubavi između grofa i siromašne djevojke, koja naravno završava tragično, a vezana je za Veliki Tabor i susjedni Desinić. U Velikom Taboru i brojnim drugim zagorskim dvorcima nalaze se muzeji u kojima je sačuvana i prepričana povijest ovoga kraja, no pažnju posjetitelja već više od jednog desetljeća privlači i jedan poseban muzej koji nas u toj šetnji poviješću vraća do samih početaka čovječanstva. Muzej krapinskih neandertalaca nalazi se na lokalitetu Hušnjakovo u Krapini, uz najpoznatije svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka. Kroz mnoštvo multimedijalnih i drugih sadržaja, ovaj muzej nudi zanimljivu priču o životu i kulturi neandertalskog čovjeka, a uređenim pješačkim stazama povezan je i sa samim nalazištem koje se nalazi na brdu Hušnjakovo.

Jedan sasvim poseban doživljaj i avanturu nudi mogućnost leta balonom 800 metara iznad Zagorja koji nudi Balon klub Zagreb. Idealna ruta, kažu balonaši, je poletjeti iz Zaboka i krenuti prema Krapini i Svetom Križu Začretju, uz pogled koji ostavlja bez daha. Onima kojima je od leta draže istraživanje zemaljskih ruta na raspolaganju je pustolovna vožnja quadovima po vinskim stazama i kraj zagorskih kletica i quad safari koji je isto tako jedna od atrakcija koje se nalaze u ponudi Mjeseca hrvatskog turizma.

Posjet ovom posebno djeliću Hrvatske ne bi bio potpun kad ga ne bi zaokružila odlična eno-gastronomska ponuda koja svojim mesnim specijalitetima, poput pečene purice, guske ili race s mlincima pa sve do najprepoznatljivijeg specijaliteta ovog podneblja, zagorskih štrukli, dokazuje da je ovaj kraj i u gastronomiji uvijek znao uzeti najbolje od onoga što su mu kroz povijest ponudili ugarski, germanski i turski utjecaj. Odlično mjesto za kušati zagorske specijalitete je restoran Hotela Matija Gubec u Stubičkim toplicama u kojem, osim dobrom hranom, svoj posjet Zagorju možete zaokružiti opuštanjem u wellnes ponudi bazena s termalnim vodama i čudesnom svijetu masaža.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter