KARLOVAC I OKOLICA

Pravi izazov za ljubitelje pješačenja, sportova na vodi i aktivnog odmora: ČETIRI RIJEKE, A TISUĆU DOŽIVLJAJA

Korana, Kupa, Mrežnica i Dobra četiri su ljepotice karlovačkog kraju i kojoj god od njih odlučite pokloniti svoje vrijeme ona će vam sigurno uzvratiti s puno zadovoljstva i ugodnih iznenađenja

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Grad na četiri rijeke

Grad na četiri rijeke


Vikend koji je pred nama zadnji je od onih koji kalendarski pripadaju ljetu, no ona prava ljetna atmosfera već tjednima polako blijedi i ubrzano gubi bitku s povratkom u školske klupe i radnim obavezama. Zahvaljujući lijepom vremenu i visokim temperaturama, plaže u Istri još su uvijek vrlo primamljive brojnim kupačima, no svakim danom sve je veći broj onih koji se polako i mentalno okreću novom godišnjem dobu te svoje vikende planiraju na nekoj od uzbudljivih ruralnih lokacija kojima obiluje Hrvatska.

Rujanska čarolija

Pomoć u odabiru destinacije stiže im i od Hrvatske turističke zajednice koja, s dolaskom jeseni, nastavlja sa svojom kampanjom "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!" koja je pokrenuta ove godine s ciljem poticanja domaćeg turističkog prometa kroz upoznavanje ruralnih destinacija. "U drugom valu te kampanje promovirat ćemo dodatna četiri tematska destinacijska videa koji su u izradi i kojima će se nastojati približiti ruralna turistička ponuda. U tijeku je i kampanja za domaće turiste posvećena cikloturizmu 'Bicikliraj, istraži i uživaj!' fokusiranu na EuroVelo 8 rutu koja, kao dio EU projekta, obuhvaća cijelu hrvatsku obalu, od Istre do Dubrovnika", kazao je ovih dana direktor HTZ-a Kristjan Staničić najavljujući nastavak ove uspješne kampanje, ali i neke nove projekte od kojih nam već u listopadu stiže Mjesec hrvatskog turizma s brojnim i značajnim popustima na cijene smještaja, kao i korištenje turističke ponude i usluga u cijeloj zemlji.

Foto

No i rujan je ono doba godine u kojem je, baš radi izmjene godišnjih doba, priroda čarobna te svakako treba dobro isplanirati i maksimalno iskoristiti i preostala dva rujanska vikenda. Naša preporuka ovog tjedna je da ga kao i tijekom proteklih ljetnih mjeseci provedete uz vodu, samo ovoga puta neka to ne bude morska pučina, već neki od prirodnih bisera koje možete pronaći u okolici "grada na četiri rijeke" - Karlovca.

Korana, Kupa, Mrežnica i Dobra četiri su ljepotice karlovačkog kraju i kojoj god od njih odlučite pokloniti svoje vrijeme ona će vam sigurno uzvratiti s puno zadovoljstva i ugodnih iznenađenja. Svaka od rijeka, kazat će vam Karlovčani, ima svoju posebnu nijansu boje kao da se priroda posebno potrudila da i tako okupljene na jednom mjestu, odmah na prvu, imaju neku svoju posebnost.

Šetnica uz Kupu

Najduža među njima rijeka je Kupa, očarava izletnike već na mjestu svog "rađanja" u Nacionalnom parku Risnjak. Zanimljiv je misterij koji skriva - zašto rijeka koja izvire na samo 30 kilometara od mora, za razliku od svih drugih rijeka na svijetu, "bježi" na suprotnu stranu od njega?!

Tijekom ovoga ljeta postavljene su planinarske oznake uz šetnicu jednostavnog naziva "Šetnica uz Kupu“. Staza na svome putu prati dobrim dijelom tok rijeke Kupe i ima GPS zapis te je pravi izazov za ljubitelje pješačenja koji tako žele upoznati okolicu Karlovca. Još se jedna poslastica nudi ljubiteljima pješačenja, a to je obilaznica "4 rijeke karlovačke" koja počinje u Donjem Pokupju, uz obale Kupe, zatim prolazi dolinama rijeka Dobre i Mrežnice, a završava na Korani kod Cerovca Vukmanićkog. Radi se o tzv. zelenom prstenu Karlovca u kojem još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća osobitih za taj kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica.

Foto

Ako ste pak ljubitelj sportova na vodi vjerojatno će vas privući Mrežnica ili Dobra. Zelena Mrežnica za vožnju kanuima ili kajacima kroz kanjon i obilazak brojnih slapova i kaskada, dok je za rafting, tijekom većih vodostaja, pravi izazov rijeka Dobra. Kanjon rijeke Korane krije mnoštvo slapova od kojih su najljepši oni na gornjem toku rijeke. Dolaskom u Karlovac, teče kroz gotovo sam centar grada, gdje je vrlo pitoma i blaga.

Ako nađete vremena svakako posjetiti i jedno sasvim posebno mjesto - Rastoke koje se nalaze nedaleko Slunja. Mjesto je to na kojem se rijeka Slunjčica preko sedrenih stijena ulijeva u Koranu, a u svojem toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, slapova,   brzaca i vodopada. Modrozelena boja vode posebno dolazi do izražaja na najpoznatijim slapovima Buk i Vilina kosa, tvoreći prizor koji će svakoga ostaviti bez daha. Ljubitelji povijesti neka se svakako prošeću i do stare gradine Dubovac gdje će, osim najstarijeg karlovačkog spomenika, pronaći i vidikovac s kojeg se pruža najljepši pogled na grad.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter