PAZIN

Planinarsko društvo Pazinka završava projekt "Otkrijmo ljepote prirode": PLANINARENJE UPOTPUNJENO BRČKANJEM U UGODNOJ RIJEČNOJ VODI

| Autor: Anton FINDERLE
Staza Malenica kraj Grdosela (A. FINDERLE)

Pristigli su pred srednjovjekovnu utvrdu Zelengrad ili kako ga Grdoseljani nazivaju Stari Grad * Otamo su, s obzirom na vrućinu, odlučili se spustiti do samog dna kanjona Grdoselskog potoka i okupati se u jednom od predivnih jezerca s vodopadom, koji se zove Črni Puč

Vruće ljetno kasno poslijepodne, četrdesetak je planinara iskoristilo kako bi obilježilo kraj projekta "Otkrijmo ljepote prirode!" prigodnim pješačenje po dodatno obnovljenoj stazi Malenica pokraj Grdosela te je ujedno obilježen međunarodni dan pješačenja, 23. po redu. Planinari su pristigli osim od članova organizatora Planinarskog društva "Pazinka", stazom su koja nosi laskavi naziv "istarske Amazone" krenuli iz Grdosela preko staze Malenica, pristigli pred srednjovjekovnu utvrdu Zelengrad ili kako ga Grdoseljani nazivaju Stari Grad.

Neotkrivene ljepote

Otamo su s obzirom na vrućinu odlučili se spustiti do samog dna kanjona Grdoselskog potoka i okupati se u jednom od predivnih jezerca s vodopadom, koji se zove Črni Puč. Oni koji nisu bili spremni na kupanje, produžili su razgled osebujnim kanjonom ili se odlučili osvježiti u hladu.

Većina izletnika, koje je uz nekoliko izuzetaka iz Njemačke, bila iz cijele Istre, po prvi je put upoznala ljepote koje se nalaze u ovom depopuliranom kraju središnje Istre. Pod vodstvom planinarskih vodiča iz PD Pazinke vratili su se natrag u Grdoselo, gdje su odmorili ispred tamošnje crkve u kojoj se čuva glagoljski odlomak iz 12. stoljeća.

Projektom "Otkrijmo ljepote prirode" na taj su način zaista i otkrivene skrivene i turistički još neotkrivene ljepote nedaleko Pazina, postavljene su klupice, stol i dodatna oprema kako bi stazom, koja nije zahtjevna, mogli hodati i oni s manje planinarskog iskustva.

Dan pješačenja

Na taj način vrši se i promocija međugeneracijskog obiteljskog planinarenja. Na taj način obnovljen je stol koji su bili postavili prije deset godina članovi udruge Huhober iz Grdosela.

Projekt "Otkrijmo ljepote prirode" financiran je od Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva preko natječaja "Mali projekti u zajednici" koji je financiran iz Zakladinog Fonda gradova i općina. Pazinski su planinari spojili ovu manifestaciju s 23. međunarodnim danom pješačenja, koji se tradicionalno održava prve nedjelje svibnja, no kako je bilo konstantno ružno vrijeme, premješten je u polovicu lipnja.

Uz Zakladu, međunarodni dan pješačenja je financiran od strane Zajednice sportskih udruga Grada Pazina i Turističke zajednice središnje Istre. Uz Zakladu ova manifestacija je financirana od strane TZSI i Zajednica sportskih udruga Grada Pazina.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater