Najveće greške kod planiranja putovanja

| Autor: Sponzorirani članak
Ilustracija

Ilustracija


Planiranje putovanja, pogotovo kad je riječ o zemlji u kojoj još niste bili uvijek je izazov, no kako se ne biste s puta vratili razočarani i s osjećajem da ste bacili novac u vjetar, pokušajte izbjeći najčešće „putne“ pogreške. 

Pretrpan putni raspored

Umjesto da u tih nekoliko dana koliko ćete provesti na putu „utrpate“ sve što želite posjetiti – od spomenika kulture i povijesnih znamenitosti do prirodnih ljepota i atrakcija, budite fleksibilni. Ne bojte se promijeniti planove zbog nedostatka vremena ili novca. 

Ilustracija

Budite svjesni vremena koje je potrebno da biste došli od točke  “A” do točke “B” pritom ne uzimajući u obzir samo udaljenost, već i sredstvo putovanja, dodatno vrijeme za moguća kašnjenja kao i dodatno vrijeme za odmor. Odustanite od ideje da ćete vidjeti cijelu zemlju u jednom posjetu. Ako to planirate, osjećat ćete se neispunjeno jer nećete stići uživati u putovanju.

Previše prtljage

Pretrpan raspored, pretrpan kofer. Umjesto da nosite suvišne kilograme prtljage, spakirajte samo odjeću za koju ste sigurni da ćete je nositi, a ne koju ćete možda odjenuti. Umjesto tri para cipela ponesite jedan ili dva para, ali udobnih, jer ćete većinu vremena provesti u pokretu i zadnja stvar koja vam treba su žuljevi na nogama. 

Ilustracija

Vrijedne stvari, nakit i luksuznu robu radije ostavite kod kuće, na putu će vam biti dovoljan dobar fotoaparat kojim ćete zabilježiti najljepše trenutke. Putujete li avionom, obavezno prije pakiranja provjerite ograničenja za ručnu i predanu prtljagu kod avioprijevoznika. Koje predmete ne smijete unositi, pročitajte ovdje.

Slijepo praćenje uputa i savjeta iz turističkog vodiča 

Putovanje je avantura, a ne priprema za ispit. Neka vas zato turistički vodič informira o vašem putovanju, no definirajte ga sami. Istražujte i otkrivajte  posebnosti zemlje u koju ste došli, razgovarajte s mještanima i osjetite duh zemlje. Upoznajte lokalne običaje i posjetite mjesta koja nisu u turističkom vodiču.

Ilustracija

Nepoštivanje običaja i kulture

Uvijek se prije putovanja dobro informirajte o običajima i kulturi zemlje u koju putujete umjesto da se na „licu mjesta“ čudite i negodujete što u Indiji, primjerice, vozači kod prestrojavanja ne koriste retrovizore i žmigavce, već jednostavno trube. 

U Južnoafričkoj Republici ne smijete odbiti  ponuđenu hranu jer će se u suprotnom domaćini uvrijediti i shvatiti to kao znak nepoštivanja. U Bugarskoj kimanje glavom znači ne, a odmahivanje „lijevo-desno“ da… Svakako se prije puta dobro raspitajte o lokalnim običajima i načinima komunikacije kako ne biste nehotice uvrijedili domaćine.

Neprovjeravanje dokumentacije i rezervacije  

Prije nego što rezervirate put, provjerite valjanost putovnica, ostale dokumentacije i svih rezervacija,  od hotela, letova, vlakova, autobusa itd. Uvijek potvrdite vrijeme i lokaciju i provjerite jesu li ispravno zakazani. Također provjerite je li vaše ime ispravno napisano u rezervacijama.

Ilustracija

Neugovaranje putnog osiguranja 

Prije nego što odlučite da vam putno osiguranje ne treba i da ćete tu uštedjeti, razmislite o svim  neželjenim situacijama koje vam se mogu dogoditi. U Europi se svakodnevno zagubi deset tisuća kofera! Zato se svakako preporučuje osigurati prtljagu, pogotovo ako letite avionom. 

Dobro je imati i putno zdravstveno osiguranje jer Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva sve medicinske usluge (primjerice, troškove prijevoza ozlijeđenog pacijenta u domovinu, troškove spašavanja, liječenje u privatnim ustanovama), već pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama. 

Također, troškovi liječenja izvan Europe mogu biti vrtoglavo visoki pa svakako ugovorite putno zdravstveno. U sklopu putnog osiguranja može se ugovoriti i osiguranje od nezgode te osiguranje otkaza putovanja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum