VIKENDICA

KRŠAN I KRŠANSKI KAŠTEL NE SMIJU SE ZAOBIĆI: Očuvani kaštel kojeg su nastanjivali ozloglašeni razbojnik i crveni grof

Osim ljepotom, skladom, smještajem, s prekrasnim pogledom na Učku i njen južni greben koji se spušta prema Sisolu i moru te na Čepićko polje, kršanski kaštel može se pohvaliti bogatom, burnom i veoma zanimljivom poviješću

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Aktualna promotivna kampanja Ministarstva turizma i HTZ "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!", kao da je zamišljena dok se razmišljalo o jednom predivnom, a pomalo zaboravljenom dijelu Istre. Iako ruralni dijelovi naše predivne zemlje kriju pravu malu riznicu prirodnih bogatstava, kaštel i mjesto Kršan smješteno na prometnici Vozilići - Pazin, često se čine odsutnim, kao zaboravljenima. Na sve strane čuje se i piše o ljepotama centralne Istre, obale, gornje Bujštine, okolice Buzeta, a ovaj biser, mali, ali posjeta vrijedan, kao da stoji po strani i čeka slučajne prolaznike.

Endemični Istarski zvončić

Odabir za posjet Kršanu i njegovom kaštelu nećete požaliti. Tu ćete ljepotu jednostavno osjetiti. Kršan se opravdano može pohvaliti bogatom kulturnom i povijesnom baštinom koja u pojedinim mjestima datira još od 11. stoljeća, a prvi put se spominje 1274. godine. Današnje ime dobio je po njegovim vlasnicima iz 15. stoljeća, obitelji Kerstlein von Mitterburg.

Na području općine Kršan isprepliću se ostaci glagoljske i sakralne baštine te starih obrta s modernom turističkom ponudom i raznovrsnošću gastronomskih užitaka, a ako samo malo bolje pogledate i osluhnete ljepotu prirode ovog kraja, zasigurno ćete vidjeti, a možda i čuti, nježni zvon endemične biljne vrste - Istarskog zvončića.

Prekrasan pogled na Učku i njen južni greben koji se spušta prema Sisolu i moru (Snimio Enes Seferagić Enki)

Osim ljepotom, skladom, smještajem, s prekrasnim pogledom na Učku i njen južni greben koji se spušta prema Sisolu i moru te na Čepićko polje, kršanski kaštel može se pohvaliti bogatom, burnom i veoma zanimljivom poviješću. Naći ćete ga lako, u samom mjestu Kršan, ako dolazite iz pravca Labina (Vozilića) skreće se lijevo i nakon samo par metara desno. Tu ste na samo 500 metara od Kaštela.

Tijekom vrlo burne povijesti, kaštelom Kršan gospodarili su brojni vlasnici. Ovdje je, zanimljivosti radi, potrebno istaknuti feudalca Giorgia iz Kršana, koji je bio ozloglašeni razbojnik, a živio je u kršanskom Kaštelu. Giorgio, koji je svuda naokolo imao svoje feude, bio je nažalost poznat i po pljačkama, razbojstvima, ali i brojnim ubojstvima i nitko mu nije mogao stati na kraj zbog njegove moći i lukavosti.

S obzirom da se Kršan tada nalazio na pograničnom području između Austrije i Venecije mogao se olako pritajiti i skrivati. Ali, 1600. godine i to 26. lipnja učinio je svoje posljednje nedjelo. Na putu u kaštel Šumber gdje se odvijao sajam, počinio je trostruko zvjersko ubojstvo i pljačku. Raspisana je nagrada od čak 1.000 dukata za njegovu glavu i to je bio dovoljan motiv da ga netko prokaže usprkos strahu za goli život. Giorgio je konačno uhićen, odveden u Kopar, gdje je i osuđen na smrt utapljanjem.

Vrijedan glagoljski zapis

Zanimljiv je i posljednji vlasnik kašela Kršan grof Giuseppe Tonetti s početka 20. stoljeća. Nazvan je "crveni grof" s obzirom da je po uvjerenju bio ljevičar i otvoreno pomagao organizirani ustanak labinskih rudara koji su se 1921. godine, prvi u Europi, podigli protiv ondašnje talijanske fašističke represije i osnovali kratkotrajnu Labinsku Republiku. Zbog toga je tijekom Drugog svjetskog rata crveni grof bio u zatvoru, a pod vrlo čudnim okolnostima 1940. godine izgorio mu je kaštel u Kršanu. Istraga je kazala da se zapalila drvena greda tik uz peć te je požar, potpomognut jakom burom, u tili čas progutao Kaštel. Nažalost njegova unutrašnjost nepovratno je izgubljena: namještaj, knjižnica, vrijedne slike, obiteljska arhiva… No, još uvijek njegova vanjština očarava kolosalnošću!

Mitovi i legende, ali i bogata povijest vežu se i uz ovaj kaštel (Snimio Enes Seferagić Enki)

Pored svojih zanimljivih vlasnika Kaštel ima vrlo značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Naime, u njemu je 1850. godine pronađen originalan prijepis važnog srednjovjekovnog dokumenta Istarski razvod koji je izuzetno značajan za istarsku i nacionalnu povijest obzirom da se radi o zapisu razgraničenja između ondašnjih istarskih komuna (općina) pisan glagoljicom. Prepisao ga je notar Levac Križanić. Prijepis se sada čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

A ako vas je sva ova burna povijest ovog malog, ali još uvijek neotkrivenog istarskog gradića umorila, ne brinite. U okolici se itekako može naći dobra domaća istarska hrana. Za domaće je stanovništvo dovoljno reći "Stare staze" u Kršanu s klasičnom istarskom kuhinjom ili "Tri Murve" u Vozilićima, s mesnim specijalitetom nalik na istarski kebab, dok će ostali morati sami otkriti u čemu je tajna ovih vrhunskih kuhinja.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter