(Snimio Zvjezdan Strahinja)
Berba maslina na jugu Istre se zahuktala. Krenula je naglo, već nam dolaze udarni vikendi, a donedavno toplo i suho vrijeme za odlično je služilo berače. Mnogi se maslinari žure s berbom suočeni jakim napadom maslinove muhe i padanjem plodova. Ali unatoč tome, svi tvrde da je kvaliteta ulja odlična.
Konzumente "zelenog zlata" pak više brine vjerojatno podizanje cijena ulja na lokalnim tržištima. A ne treba posebno podsjećati da je cijena ulja već i dobro krešila proteklih godina.
(Snimio Zvjezdan Strahinja)
- Činjenica je da će cijena ulja malo porasti. Kako sam čuo, već sad se prodaje po cijeni od 18 do 20 eura po litri, kazao nam je Branimir Palunko, vlasnik fažanske uljare. Ulje ne prodaje, samo prerađuje masline. A već desetak dana neumorno melje njegov stroj od tone i pol po satu. Dobiveni postoci ulja kreću se i do 14, što je odlično u odnosu na prošlu godinu.
- Sezona je dobra, randmani su visoki. Jedini je problem što područje Fažane i Peroja ima puno manje maslina. Skoro su upola manje količine ploda na tom području nego prošle godine, kaže Palunko. Na pitanje je li slabiji urod razlog mogućem rastu cijena, odgovara da ne vjeruje da to bitno utječe, s obzirom da je u drugim krajevima Istre, poput Poreštine, rodilo sasvim dobro.
Palunko - jedina fažanska uljara (Snimio Zvjezdan Strahinja)
Znatno slabiji urod na mikrolokaciji Peroja i Fažane potvrđuje nam i ekološki maslinar i uljar Marijan Marjanović sa Stancije San Antonio u Vodnjanu. Brojni su mu nasadi u Vodnjanu te iznad Peroja i Fažane. U onima bližim moru osjeti se manjak. No slabiji urod nije razlog mogućem poskupljenju.
- Puno toga je išlo gore. Cijena prerada se digla za par centi po kili, radna snaga je skuplja koji euro po satu, boce su skuplje... Sve je išlo gore i realno je očekivati da će i cijena ulja ići gore. Tko ga je u rinfuzi prodavao za 15 eura, dignut će ga na 18, a tko je prodavao za 18 stavit će ga na 20 eura po litri. Mislim da nema razloga da onim skupljim monosortnim uljima cijena ide gore, kaže Marjanović. Na pitanje pošto on prodaje ulje u rinfuzi odgovara: "po 18". Ista je to cijena koju je imao i do sada. Kao veliki proizvođač želi se rješavati zaliha i s tom je cijenom još uvijek zadovoljan.
Marijan Marjanović (Snimio Zvjezdan Strahinja)
Kako pak objašnjava slabiji urod maslina u fažansko-perojskom arealu?
- Mikrolokacija nije bila dobra. Po diferencijaciji pupova u veljači bilo je hladno baš u ključnom trenu i puno je stabla odlučilo ići u rast biljne mase, a ne u plod. Ima dosta stabala nekih sorti koje uopće nisu izbacile cvjetne resice, ni cvijet, ni plod, iako su imale i hrane i vode i zaštite. Neke stvari u prirodi jednostavno ne možemo kontrolirati, kaže Marjanović. U njegovim nasadima dosta je nastradao leccino, bjelica i karbonaca, dok su buža i pendolino krcati, a rozinjola solidno puna.
No nema zlatnih pravila ove godine. Maslinar Živko Cetina iz Fažane navodi da je, upravo suprotno Marjanoviču, leccino u njegovim maslinicima i kod susjeda odradio dobru godinu. Potvrđuje nam podbačaj karbonace.
Živko Cetina (Snimio Zvjezdan Strahinja)
- Urod na kompletnom terenu Fažane i Peroja je puno lošiji nego prošle godine. Nekima je ta razlika manja, a drugima se pokazala baš drastičnom. Kod mene je najmanje 50 posto slabiji urod. No plod je zdrav i vjerujem da će ulje biti kvalitetno. Ima napada muhe, ali tko je pazio na bolesti i štetnike može biti zadovoljan, kaže Cetina. Bilo je ljetos i napada svrdlaša, ali se omraženi kukac pojavio kad je koštica već bila tvrda i nije uspio pričiniti štetu.
Dok razgovaramo u masliniku iznad Fažane, tresač pored nas razbacuje lijepe velike plodove koratine. Sorta je poznata po prilagodljivosti, dobrom urodu i visokim količinama ulja. No ove godine nije u potpunosti opravdala svoj renome. Na ovom stablu krošnja stenje pod teretom, već na susjednoj plodova gotovo da i nema. Maslinarima je neobjašnjiva ovogodišnja šarolikost u rodnosti.
Koliko god nekima podbacio urod, treba se sjetiti da je lani rodilo obilno, ali su randmani bili - nikakvi. Sada, u prvim tjednima berbe oni već premašuju 14 posto. A bjelica, kažu mi, već sada daje 18 posto. Lani su mnogi bili zadovoljni ako su u ovo vrijeme izvlačili više od 7 posto. Više ploda, manji randmani... i obrnuto. Stariji ljudi kažu da maslina u konačnici proizvede približno istu količinu ulja.
- Istina je da su buže još uvijek zelene. Treba im više vremena za sazrijevanje, tako da oni koji beru tvrdu bužu ne mogu očekivati veliki randman. Treba kontrolirati plod - ako ima uboda muhe, treba brati da se sačuva kvaliteta ulja. Ali ako ga nema, predlažem da se strpe s berbom, kaže Marjanović.
(Snimio Zvjezdan Strahinja)
Godina je bila kišna, masline su debele, nisu trpjele suše, ali onda je normalno da nakon kišnog ljeta s nešto nižim temperaturama stigne i muha. Muha ne podnosi vrućinu, kakvih je bilo prošlo ljeto, ali zato voli kišu.
- U susjednom masliniku imamo podbačaj u urodu od 60 posto u odnosu na prošlu, ali su zato randmani 12,6. U jednom drugom masliniku također je bilo daleko manje maslina nego lani, ali je postotak jako dobar za ovo vrijeme - 14,5. To je velika razlika u odnosu na lani kad su bili oko 7 posto. A kome nije plod zaštićen od muhe, bolje da pobere sada, nema šta čekati, zaključuje Živko Cetina iz Fažane.
Zato za vikend treba očekivati gužve pred uljarama južne Istre.
- Moram naglasiti da profesionalni berači i veliki maslinari, uključujući i nas, vikendom naprave pauzu kako bi omogućili malim maslinarima, koji koriste isključivo vikend za berbu, da stignu preraditi. Već neko vrijeme tako funkcionira suživot velikih i malih maslinara, zaključuje Marijan Marjanović.
Kad je Branimir Palunko prije desetak godina otvorio prvu uljaru u Fažani, bila je jedinstvena po stroju koji u tri faze razdvaja ulje, suhu kominu i otpadne vode.
Stroj izbacuje suhu kominu (Snimio Zvjezdan Strahinja)
- Sad imamo i još suvremeniji pogon. Počeo sam kao entuzijast s manjim strojem od 500 kila na sat pa smo kupili još jednog od 500 kila. Ali kako dva stroja trebaju više ljudi tako smo se odlučili za jedan veći stroj i kupili jednog od najkvalitetnijih s kapacitetom od 1,5 tone na sat. S njime smo uzeli i najkvalitetniji separator, tako da dobivamo čisto ulje bez taloga. I ovaj stroj radi tako da izbacuje suhu kominu, kaže Palunko.
Suha komina je doprinos očuvanju okoliša, jer nema odlaganja i zagađivanja tla, a gotov nusprodukt prerade maslina koristi se kao - gorivo.