VIKENDICA

Idealno je vrijeme za posjet podcijenjenoj ruralnoj ljepotici Lici: BIRAJTE ABSAILING, TREKKING, PAINTBALL, JEEP SAFARI, JAHANJE, KANU ILI SPELEO AVANTURU!

Jedan od razloga posjeta ovom kraju svakako je i gastronomska ponuda kojom ćete upotpuniti doživljaj ovog kraja. Kao i u svakom drugom slučaju, kad su hrana i piće u pitanju, najbolje je poslušati preporuku domaćina. A oni će vam kazati da najveću gastro slavu ove regije pronosi lički krumpir zaštićenog geografskog porijekla

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Nakon izuzetno uspješne turističke sezone u kojoj su brojni strani turisti svojim dolaskom potvrdili da smo, ne samo izuzetno atraktivna, već i jedna od najsigurnijih destinacija na Mediteranu, turizam je i ovog listopada glasno "progovorio" hrvatskim jezikom. Naime, s prvim danom listopada zakoračili smo u Mjesec hrvatskog turizma, projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice u sklopu kojeg su brojne turističke usluge i doživljaji dostupni po minimalno 35 posto povoljnijim cijenama. Tako svi hrvatski građani, ali i inozemni gosti koji će tijekom ovog mjeseca boraviti u Hrvatskoj, po atraktivnim cijenama mogu doživjeti i iskusiti brojne turističke usluge u svim dijelovima Hrvatske.

Genijalnost velikog izumitelja

"Akcijom Mjesec hrvatskog turizma želimo potaknuti domaće i strane turiste na istraživanje Hrvatske, a istovremeno i produžiti sezonu. Zbog velikog interesa za prošlogodišnju akciju 'Tjedan odmora vrijedan', odlučili smo da ove godine kroz cijeli mjesec, diljem zemlje, turistima bude na raspolaganju niz usluga po posebnim pogodnostima i popustima od najmanje 35 posto. Vjerujemo kako će im to biti dodatni motiv za putovanja i otkrivanje destinacija koje još nisu posjetili", kazala je tim povodom ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Mjesec hrvatskog turizma svakako je dobar motiv i da nastavimo svoja vikend putovanja i otkrivamo čari i doživljaje koje nudi ruralna Hrvatska. Nakon ljetnih vrućina, a prije nego što zima pokaže svoje zube, idealno je vrijeme za posjet podcijenjenoj ruralnoj ljepotici Lici. Regija koja je svijetu podarila jednog od najvećih izumitelji 19. i 20. stoljeća Nikolu Teslu, turistički će svakako biti izuzetno zanimljiva svim ljubiteljima čudesne prirode, outdoor aktivnosti i gastronomskih užitaka. No, krenimo u ovaj kratki obilazak Like riječima upravo iz Teslina rodnog Smiljana.

Velebit je prirodna granica između kontinentalne i mediteranske klime

Memorijalni centar "Nikola Tesla" otvoren je povodom 150. obljetnice njegovog rođenja. Suvremeno uređen muzej smješten je u njegovoj rodnoj kući, a obližnji tematski park prikazuje njegov znanstveni put. Stalan postav u Teslinoj rodnoj kući prezentiran je dokumentarnom građom, a slikom, riječju i zvukom predstavljen je životni put i genijalnost velikog izumitelja. U potoku što teče kroz kuću postavljena je Teslina turbina, između dvije platforme plovi maketa robotiziranog broda kao prikaz bežičnog daljinskog upravljanja radio valovima, a na moderan i zanimljiv način prikazano je još više od 900 Teslinih patenata.

Utočište za mlade medvjede

Obližnji Gospić gospodarsko je, administrativno, vjersko i kulturno središte Ličko-senjske županije. Grad bogate povijesti i kulturno-povijesnog naslijeđa okružen je oazom prirode te kao turistička destinacija nudi mogućnosti aktivnog odmora i razne atrakcije poput absailinga, trekkinga, paintballa, jeep safarija ili jahanja, a jesen je idealno razdoblje i za kanu safari i plovidbu čamcima kanjonom Like i jezerom Kruščica ili speleo pustolovinu. Ljubitelji lova, ribolova i planinarenja na ovom će području bez sumnje istinski uživati u očuvanosti bogatstva flore i faune. Velebit je inače prirodna granica između kontinentalne i mediteranske klime i po mnogima je najljepša planina u Hrvatskoj za planinarenje. Velebitom se inače može planinariti brojnim zahtjevnim i manje zahtjevnim stazama, a na raspolaganju je njih čak tridesetak. Pravi je planinarski izazov i stanište brojnih životinjskih vrsta, uključujući i europskog smeđeg medvjeda, kao i više endemskih biljnih vrsta poput velebitske degenije.

Medvjedići u Kuterevu

Ako ste ljubitelj životinja i put vas nanese, svakako posjetite i Kuterevo. U ovom planinskom naselju, smještenom u uskoj velebitskoj uvali nedaleko Otočca, nalazi se utočište za mlade medvjede koje pruža sklonište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštitu medvjeđeg staništa, promicanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja, odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom.

Jedan od razloga posjeta ovom kraju svakako je i gastronomska ponuda kojom ćete upotpuniti doživljaj ovog kraja. Kao i u svakom drugom slučaju, kad su hrana i piće u pitanju, najbolje je poslušati preporuku domaćina. A oni će vam kazati da najveću gastro slavu ove regije pronosi lički krumpir zaštićenog geografskog porijekla. No, ako želite iskusiti pravi lički menu, krenite od aperitiva rakije od šljiva i krušaka ili pak likera od borovnice pa preko sira škripavca i suhih narezaka od divljači pređite na glavno jelo tradicionalne ličke pole uz janjetinu pod pekom. Ovdje je posebno cijenjen i velebitski med, a za desert se naprosto zasladite ukusnim šumskim plodovima borovnica i malina. Uz takvu preporuku, zadovoljstvo je zajamčeno!

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter