PROLJETNA PUTOVANJA

Pet savjeta kako da ovog proljeća pakiranje kofera bude lakše i bolje

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Proljeće je idealno vrijeme za putovanja, bilo da idete automobilom ili ste odabrali putovati avionom. I dok vožnja autom ne zahtijeva toliku brigu oko pakiranja prtljage, let ipak traži nešto više organizacije. 

Bez obzira je li na odabranu proljetnu destinaciju idete s autom ili avionom, svi mi imamo istu želju – brže i bolje se spakirati i ne nositi sa sobom "sto i jedan" kilogram odjeće. Ako poslušate naše savjete, koferi će biti bolje organizirani i – lakši!

Napravite popis

Prije nego uopće krenete sa samim činom pakiranja, uzmite olovku i papir u ruke i složite popis svega što vam je potrebno. Podijelite odjeću po danima, nemojte zaboraviti na dodatke i kozmetičku torbicu. 

Prije nego krenete vaditi sve dotične stvari iz ormara, još jednom prođite popis i pri tome budite realni sa sobom. Odgovorite iskreno na sljedeća pitanja: 

  • Hoćete li stići nositi sve zapisane stvari? 
  • Jesu li vam baš sve stvari uistinu potrebne?
  • Imate li na popisu iste ili slične stvari?
  • Jesu li sve stvari prilagođene destinaciji i vremenskoj prognozi?

Rolanje, a ne slaganje

Kako bi vam u kofer stalo što više stvari (te se pri tome manje gužvalo), odjeću nemojte slagati kako to inače činite. Odjeću je najbolje rolati. Tako odjeća zauzima manje mjesta, bolje je posložena te će na koncu izgledati urednije. 

Male putne "torbice"

Odličan trik kako dobro organizirati svoju putnu prtljagu je slaganje odjeće u manje torbice/vrećice. Dotične torbe za pohranu možete naći u raznim online shopovima. Tako ćete odmah znati gdje vam se nalaze majice, haljine, donje rublje… Dotične torbice samo na destinaciji u svom smještaju izvadite iz kofera i posložite u ormar.

Robusnije i veće stvari nosite na sebi

Ako niste sigurni kakvo će vas vrijeme čekati na destinaciji, sigurno ste već spakirati deblju majicu, jaknu i vodonepropusne toplije cipele. Kako bi vaš kofer bio što lakši, uvijek tijekom putovanja na sebi nosite one najteže stvari, poput dukse, jakne ili cipela. 

Nikad, ali nikad ne pakirajte kofer do samog kraja

Jedna od glavnih grešaka većine putnika je da prilikom spremanja na put iskoriste svako mjesto u koferu. Uvijek vam se čini da imate više stvari kada se vraćate, a niste ništa od odjeće kupili? To je zato što na povratku nismo toliko revni i detaljni oko pakiranja te zbog toga uvijek trebamo više mjesta. 

Kako vam se to ne bi dogodilo, nikad nemojte pakirati svoju prtljagu do samog kraja. Uvijek ostavite mjesta. To je također dobra opcija ako na putu kupite koji komad odjeće ili neki veći suvenir. 


Podijeli: Facebook Twiter