Tradicija koja traje više od 120 godina

VLASNIK POZNATE TRAMERKE KRISTIJAN IVANČIĆ I ROBI CAPPELLI U NOVOM GASTRONOMSKOM IZAZOVU, legendarna Ivka u Voloskom postala Ostaria Veranda


Bila je više od legende, kroz gostionicu Ivka prošle su generacije. Nema stanovnika Voloskog, ali i okolice koji nije tamo kročio. Ta je gostionica dobri duh tog malog mjesta u blizini Rijeke, koje administrativno pripada Primorsko-goranskoj županiji, ali po svemu je to - Istra. Uostalom, bivša vlasnica, teta Ivka, bila je iz Poreča. No, bilo je prije i drugih vlasnika. Tradicija je to duža od 120 godina. Danas je nastavljaju Kristijan Ivančić i Robi Cappelli. Potpuno obnovljenu, osuvremenjenu gostionicu nazvali su Ostaria Veranda. Kristijan kaže da je i sam odrastao kod Ivke. "Ta je gostionica bila identitet mjesta, centar događanja. Tu se dolazilo popiti domaće vino. I dandanas mnogi kažu da idu u Ivku. Zbog toga ćemo se još više truditi zadržati taj neki osjećaj oštarije", kaže Kristijan, inače Opatijac.

Plava riba

Kristijan je iskusni ugostitelj. Godinama drži u čitavoj Hrvatskoj znanu konobu Tramerka, gdje je glavni kuhar svojedobno bio Andrej Barbieri. Tada su u Tramerki spravljali čuda s plavom ribom, do tada vrlo slabo cijenjenom u nas. Bili su predvodnici. Srdela je na njihovom pjatu napokon dobila na svojoj važnosti, kao i skuša, palamida i druga plava riba. U Tramerku sam znao svratiti na dec dobrog vina, u društvu dragih Opatijaca.

Robi, pak, dolazi iz potpuno drugačije branše, iz modne industrije. Stalno je na putu pa ga ni za našeg posjeta nije bilo u oštariji. On je bio stalni gost Tramerke. Otuda i prijateljstvo s Kristijanom, pa i ideja da zajedno otvore lokal. Robi iz svijeta donosi ideje za nove pjate. Za njega Kristijan kaže da je čovjek koji voli i zna dobro pojesti. Iako je Robi s Lošinja, zavolio je Volosko gdje često boravi. "Spontano smo počeli suradnju. Ja sam neko vrijeme već razmišljao o preuzimanju gostionice, ali financijski mi je to bio veliki zalogaj. Iz razgovora s Robijem shvatio sam da bismo to mogli napraviti zajedno", kaže Kristijan.

Njih bi dvojica s odabranim osobljem trebali Verandu učiniti mjestom koje će dostojno naslijediti i nadići ono što je gostionica Ivka nekada značila za ovaj kraj, ali i šire. Kristijan priznaje da, bez obzira na dosadašnju uspješnu ugostiteljsku karijeru, osjeća određenu napetost. Bez obzira na iskustvo, svaki početak nosi nove izazove. Htio bi da ovaj njegov novi projekt uspije, ali i da održi dobar renome svoje Tramerke. Teško je to, priznat će, ali siguran je da će uspjeti. "Tramerka mi je beba, a Veranda dijete", kaže Kristijan.

Do 60 kilometara

Verandu su preuzeli početkom godine, otvorili je u lipnju jer sezonu valja iskoristiti. Dugo su je obnavljali. Nije još sve u oštariji posloženo kako bi Kristijan htio, ali on je perfekcionist pa valja to uzeti s rezervom. Doduše, nismo se mogli uvjeriti u svu raskoš njihove gastronomske ponude, budući da smo bili u doba kad kuhinja nije bila u punom pogonu. Probali smo tek rižoto s vrganjima i škampima, mare e monti u svojem prokušanom, odličnom izdanju.

Zanimljivo bi bilo probati drugu varijantu koju također spravljaju, a to je rižoto s kaneštrelama i špinatom. Kristijanova filozofija je jednostavna: domaće namirnice spravljene na mediteranski način. Iako bi se mnogima taj pridjev mediteranski mogao učiniti preširokim, Kristijan je tu vrlo jasan: "Ne moraju recept i način pripreme biti isključivo iz Voloskog ili iz Opatije. Cijeli Mediteran je zajednička priča iz koje treba crpiti nadahnuće. Taj kaos koji vlada na Mediteranu i Mediteran koji proizvodi kaos, to je najljepša inspiracija", poetski objašnjava. Njegova biblija je "Mediteranski brevijar" Predraga Matvejevića. Jer valja sve u jelu osjetiti, tu povijest, kulturu, kamen, škrtu i bogatu zemlju?

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Kad govori o domaćim namirnicama, Kristijan je tu ipak tvrd. "Trudim se kupovati samo ono što raste u krugu od 60 kilometara. Od ribe do povrća i mesa". (Bojan ŽIŽOVIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter