DANAS

FOTO / U pulsku luku uplovio luksuzni katamaran u vlasništvu suosnivača WhatsAppa: VELIČANSTVENA NEBULA SAMO JE PRATEĆI BROD LUKSUZNE JAHTE

Nebula je izgrađena kao prateći brod za luksuznu jahtu Moonrise, u vlasništvu suosnivača i bivšeg izvršnog direktora WhatsAppa, mobilne aplikacije za razmjenu poruka koju je Facebook kupio 2014. za 19,3 milijarde američkih dolara, Jana Kouma

| Autor: Lara BAGAR


Izgleda da je posezona rezervirana za goste dubljeg džepa. To se posljednjih dana može zaključiti pogledom na pulsku luku. Nakon što je jučer u pulski akvatorij uplovio luksuzni ploveći hotel "Europa 2" koji može primiti čak 500 gostiju visoke platežne moći danas je u pulsku luku uplovila neobična ploveća ljepotica. Riječ je o motornoj jahti, katamaranu imena Nebula, dužine 68 metara, koju je u Španjolskoj krajem 2021. izgradilo brodogradilište Astilleros Armón.

Nebula je treći prateći katamaran izgrađen u ovom brodogradilištu, a jedan od poznatih je bio Wayfinder Billa Gatesa. Dizajn potpisuje Kirsten Schwalgien Design, a projektirala ju je tvrtka Incat Crowther. Jahta je izgrađena s aluminijskom palubom, aluminijskim trupom i aluminijskim nadgrađem. Neobična je jahta isporučena u ovoj godini i plovi pod zastavom Kajmanskih otoka.

Nebula je izgrađena kao prateći brod za luksuznu jahtu Moonrise, u vlasništvu suosnivača i bivšeg izvršnog direktora WhatsAppa, mobilne aplikacije za razmjenu poruka koju je Facebook kupio 2014. za 19,3 milijarde američkih dolara, Jana Kouma.

Nebulu pokreću MTU motori, a maksimalna brzina joj je 20 čvorova, brzina krstarenja je 16 čvorova, dok ima domet veći od 4000 nm. Može primiti osmero gostiju i 10 članova posade. S elegantnom vanjštinom, Nebula je opremljena za duga krstarenja s helikopterskom palubom i hangarom.

Jan Koum američki je biznismen ukrajinskog podrijetla čije se bogatstvo procjenjuje na čak 10 milijardi dolara koje je stekao prodajom WhatsAppa Facebooku koja je tada bila jedna od najvećih poslovnih akvizicija u tehnološkom sektoru. Naime, Zuckerbergova je tvrtka tako dobila pristup velikom broju novih korisnika, koji je svake godine sve više rastao.

No, ovo nije prvi put da Koum plovi u hrvatskim vodama. Prošle je godine ljetovao na Viru na koji je došao sa svoje tri luksuzne megajahte. Najveća od njih je Moonrise, čija je Nebula tek katamaran. Za Moonrise je trebao izdvojiti oko 220 milijuna dolara. Duga je 99 metara i ima čak osam kabina. Drugom po redu, 73-metarskom jahtom Mogombo sa šest kabina, ovaj američki poduzetnik plovi već nekoliko godina, a nedavno je kupio i Power Play jahtu od 55 metara s instaliranim hangarom za helikopter.

Između ostalog, ovaj IT magnat poznat je kao i veliki ljubitelj luksuznih automobila s jednom od najvećih kolekcija Porschea na svijetu s čak stotinu automobila.

"Za mene je Porsche uvijek predstavljao simbol uspjeha, a želja za takvim automobilom bila je ključni poticaj za učenje i još više rada", rekao je Koum za Porsche.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater