NOMEN EST OMEN

Roditelji u Istri vole kratka internacionalna imena bez hrvatskih palatala č, đ, š, lj, nj; LANI SE U PULI RODILO 27 LUKA I 20 MIA


Nije lako dati ime djetetu. Ono ga u mnogome određuje za cijeli život stoga roditelji pažljivo izabiru ime. Svjesni su da je važno ne samo značenje imena već i zvuk ili frekvencija koju određeni glasovi nose. Pri tome roditelji paze da je ime usklađeno s prezimenom. Ukoliko je prezime vrlo kratko dobro je da ime bude nešto dulje. Gotovo da se danas uopće više ne daju imena s palatalima (č, ž, š, lj, nj) vjerojatno kako bi se lako izgovarala i čitala u inozemstvu. Poneke obitelji slijede tradiciju pa djeca naslijede ime bake ili djeda. Na koncu ime se prije svega mora svidjeti mami i tati, a ponekad i bratu ili sestrici, pa je to već pravi pothvat odabrati bebi ime. Prema zakonskoj regulativi dijete može dobiti ime u roku od mjesec dana nakon rođenja, pa nije neophodno porod dočekati s definiranim imenom prinove. Uglavnom kao i kod svih drugih stvari u životu najbolje je slijediti neki svoj unutarnji osjećaj.

U Puli rođeno lani 1.373 beba

Pregledali smo arhivu objavljenih popisa rođenih prošle godine koja stiže iz pulskog rodilišta. Objavljena su samo imena onih beba za koja su roditelji dali suglasnost za objavu u Glasu Istre, pa vjerojatno postoji još jedan broj imena u koja za sada nemamo uvid. Prema službenim podacima iz pulskog rodilišta sveukupno se lani u Općoj bolnici Pula rodilo 1.373 beba što je 16 više nego u prethodnoj 2017. godini.

Prošla je godina jednako kao i ova započela s dječacima. U prvim satima 2018. rodila su se tri dečkića koja su dobila ime Paolo, Noa i Mark. Ova lijepa imena ipak nisu najuobičajenija kod nas. Već niz godina najčešće muško ime u Istri i cijeloj Hrvatskoj je Luka. Svevremensko jednostavno za izgovor, biblijsko ime Luka i Lukas već je dugo godina u trendu, a lani su ga dobila u Puli 27 dječačića. Vrlo je popularno i muško ime Leon kojeg je lani dobilo 20 beba. Jednako toliko dječaka, njih 20, dobilo je ime David. Osim toga 13 je roditelja svojim sinovima dalo ime Mateo ili Matteo. Nekad često ime Marko od lani nosi samo pet dječaka rođenih u Puli, ali je zato popularnija inačica Maro. Ime Noel više nije rijetko, njega je dobilo 9 beba. I dalje su omiljena muška imena Filip, Toni, Erik, Gabrijel. Roditelji vole kratka imena s tri slova, Tin, Nik, Jan, Leo. Sve su to redom internacionalna imena bez tipičnih slavenskih slova, lako se izgovaraju i čitaju, čemu roditelji sve više teže kako bi olakšali život svojoj djeci kada se jednog dana nađu izvan Hrvatske.

Nema više Ante stiže Antea

Uzrečica što je kuća koja Antu nema, pada u vodu. U Puli se lani rodio samo jedan Ante, ali je zato pet djevojčica dobilo suvremenu inačicu toga imena - Antea.

Zadnjih godina uopće više nije moderno ime Ivana kojeg lani, prema našoj evidenciji, nije dobila niti jedna djevojčica, ali mušku inačicu - Ivan ipak nosi šest dječaka. Za razliku od beba, velik broj mama nose ime Ivana, što još jednom potvrđuje kako i kod imena postoje generacijski trendovi.

Među ženskim imenima postoji veća raznolikost nego li među muškim, odnosno lani je bilo manje beba s istim imenom kod djevojčica u usporedbi s dječacima. Daleko najveći rekorder među ženskim imenima i dalje je Mia koje je lani dobilo 20 bebica. Ostala popularna ženska imena primjenjivala su se najviše osam puta. U zadnje vrijeme izgleda da je dosta popularna Aurora. Ovo lijepo ime dobilo je lani osam bebica u pulskom rodilištu. Izgleda da je Lucija i dalje aktualno ime, jer je isti broj curica, njih osam, dobilo ovo tradicionalno ime koje također asocira na svjetlost, kao i Aurora. Mnogim se roditeljima sviđa ime Lara koju će ponosno nositi osam djevojčica rođenih lani u Puli. Nadalje omiljena su bila i imena za sva vremena - Ema, Dora, Lana, Nika. Općenito se preferiraju kraća i jednostavna imena bez posebnog direktnog značenja, ali izbor često pada i na klasična biblijska ili grčka imena, zapravo internacionalna, a udomaćena i u Hrvatskoj.

Strana imena sve češća

Pored toga nisu rijetke engleske ili talijanske inaćice biblijskih osobnih imena, a neka među njima prema izboru roditelja i pišu se engleskom abecedom. Roditelji su u pulskom rodilištu davali svojim bebama nerijetko i vrlo maštovita imena ili ona koja se rjeđe koriste u Hrvatskoj. Na taj će se način vjerojatno izbjeći situacija kada su u jednom razredu dva ili više djeteta s istim imenom. Tako su se lani u Puli rodili Analenia, Anoela, Amaris, Axel, Allegre, Arin, Aria, Aron, Aylin, Alisea, Austin, Amber, Eler, Elin, Evant, Evan, Enea, Erin, Freyo, Dylan, Ilan, Kelly, Keilani, Kaan, Liam, Laren, Leilani, Lianny, Neal, Marion Maris, Marvel, Ozan, Rio, Ruben,Tiffany, Viggo, Zoe.

Ne zaboravimo da se u Puli rađaju i djeca roditelja čije je porijeklo izvan Istre, pa se tako ne treba čuditi svakom stranom imenu. Posebice kad je riječ o nizanju prezimena koja slijede iza neobičnih imena za naše prilike. Tako su u Puli svijet ugledali blizanci Ayrton Jesus i Ane Caridad kojima uz ime stoji još tri prezimena naslijeđenih vjerojatno od roditelja i nonića.

Zanimljivo je da je i ova, 2019. godina krenula s Lukom. Prvo pa muško. Sin Martine i Ivana Buršića iz Vodnjana požurio se i obradovao ih već u 1.42 sata prvog dana siječnja. (Jasna ORLIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini