KONAČNO I SLUŽBENO

Pulski medicinari novu će školu dobiti KRAJEM 2020. GODINE


Potpisivanjem ugovora o dugoročnom kreditu između Istarske županije i Privredne banke Zagreb konačno su stvoreni svi formalni preduvjeti da se nakon osam godina čekanja krene u realizaciju dugo najavljivane gradnje nove Medicinske škole u Puli. Iako je gradnja škole lani spominjana kao najvažnija nova investicija u županijskom proračunu za 2018. godinu, prema svemu sudeći, pulski medicinari morat će se još strpjeti ne bi li uselili u novu zgradu kada će nastavu, umjesto na četiri, pohađati na jednoj lokaciji.

Nakon što nisu uspjeli sredstva dobiti iz državnog proračuna, što su putem amandmana zatražili saborski zastupnici IDS-a, Istarska županija preuzela je obvezu na sebe, te će novu školu financirati zajedno s Gradom Pula u omjeru 50:50. No, da bi stvorili uvjete za dizanje kredita, Županija je trebala dobiti suglasnost Vlade, a nakon što je ona stigla, potpisan je ugovor s bankom.

Ulaganje u više škola

Kreditom od 65 milijuna kuna planira se zatvoriti financijska konstrukcija za ulaganja u objekte društvene infrastrukture među kojima su, uz Medicinsku školu, i investicije u osnovne škole u Bujama i Kanfanaru, ali i ulaganje u pulski Dom za starije osobe "Alfredo Štiglić". Konkretno, dio kreditnih sredstava iskoristit će se za energetsku obnovu škola, a dio će biti utrošen na uređenje depandanse pulskog Doma za starije osobe.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je da je put prema ovom kreditnom zaduženju bio dugačak i zahtjevan ali da su uvjeti sjajni.

- Svake se godine detektiraju prioritetne investicije, kako u školstvu, tako i u drugim područjima diljem Istre, a mnogim manjim sredinama te investicije mnogo znače, naglasio je župan.

Župan je pojasnio da se sav novac iz ovog kredita ulaže u prioritetne investicije, društvenu infrastrukturu s naglaskom da najveći dio iznosa ide na izgradnju nove Medicinske škole u Puli.

- Na proljeće krećemo s natječajem i pripremnim radnjama da bi bili sigurni u kvalitetno javno nadmetanje. Plan je da škola bude gotova u ovo vrijeme krajem 2020. godine. Tada ćemo imati modernu i lijepu školu, čime ćemo, siguran sam, značajno doprinijeti kvalitetnom obrazovanju i stvaranju novih kadrova za našu novu bolnicu, rekao je Flego.

Vijest da se krenulo u realizaciju novog školskog objekta zasigurno će najviše razveseliti učenike i nastavnike Medicinske škole koji osam godina nastavu pohađaju u podstanarskim prostorima u zgradi bivše kirurgije pulske Opće bolnice koju je svojevremeno Županija renovirala i u to uložila milijun kuna. Poznato je da nastavu imaju i u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Rižanskoj ulici, praksu odrađuju u dijelu bolnice u Negrijevoj ulici, a tjelesni na četvrtoj lokaciji, u pulskom Pattinaggiu.

Prema projektu, nova bi škola trebala primiti oko 400 učenika u jednoj smjeni i sadržavala bi između 13 i 16 razrednih odjela. Iako bi bila opremljena najsuvremenijom opremom, laboratorijima i specijaliziranim učionicama, prema dosadašnjim informacijama, nova škola neće imati školsku dvoranu. Ovo je zasigurno jedan od važnijih projekata jer njime se stvaraju preduvjeti za kvalitetno organizirano školovanje budućih medicinskih sestara i tehničara kojih u cijeloj zemlji, pa tako i Istri, kronično nedostaje. Naime, učenici su još 2010. godine u potpunosti morali napustiti staru školu zbog opasnosti od rušenja, te od tada nastavu pohađaju na nekoliko lokacija, što im uvelike otežava nastavu koja zbog skučenosti prostora često traje do kasno u noć.

I istarski župan složio se s činjenicom da je gradnja Medicinske škola jedna od najpotrebnijih škola u županiji takve vrste, budući da stvara vrlo potreban, odnosno deficitaran kadar za zdravstvene ustanove. Stara škola izgrađena je davne 1957 godine i sadržavala je četiri učionice na ukupno 467 kvadratnih metara, a dugogodišnjim je neodržavanjem dovedena u derutno stanje te je do temelja srušena krajem 2016. godine.

Prva ideja propala

Dizanje kredita očito je bila jedina šansa da se stvari pokrenu s mrtve točke. Naime, Županija je 2015. godine pokušavala pogurati gradnju i putem modela javno-privatnog partnerstva, što je u međuvremenu propalo. Tako se još pije tri godine najavljivalo da će učenici u novu zgradu useliti u 2016. godini. Po novom scenariju, u najboljem slučaju, useljenje bi se moglo dogoditi tek negdje početkom 2021. godine.

Planirano je da bruto površina buduće Medicinske škole iznosi 4.319 kvadrata. Kad sve bude gotovo, kapacitet učenika trebao bi se gotovo udvostručiti, a plan je formirati čak 16 razrednih odjela u jednoj smjeni. Uz postojeće smjerove, najavljeno je otvaranje još nekih usmjerenja poput zubarskog i sanitarnog tehničara, laboranta, farmaceutskog tehničara, primalja.( Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter