DOBILI KOŠARICU

Medicinara kronično nedostaje, no država ne želi financirati novu Medicinsku školu u Puli - FLEGO: OČEKIVAO SAM DA ĆE U ZAGREBU IMATI VIŠE RAZUMIJEVANJA


Od novog vodstva Medicinske škole nemoguće je išta doznati ili barem čuti komentar zašto se s gradnjom tako odugovlači. Po projektu, nova bi škola trebala primiti oko 400 učenika u jednoj smjeni i sadržavala bi između 13 i 16 razrednih odjela. Iako bi bila opremljena najsuvremenijom opremom, laboratorijima i specijaliziranim učionicama, apsurd je što neće imati vlastitu školsku dvoranu

 

Gradnja nove Medicinske škole još je pod velikim upitnikom. Iako je nekadašnja stara zgrada u Rižanskoj ulici srušena prije dvije godine jer je bila u katastrofalnom stanju, zbog čega učenici nastavu pohađaju čak na četiri lokacije, još je nejasno kada će napokon krenuti gradnja nove škole. Taj je projekt, podsjetimo, bio jedan od najvažnijih novih županijskih investicija ove godine, ali početak gradnje i dalje je samo mrtvo slovo na papiru.

Učenici već osam godina nastavu pohađaju u podstanarskim prostorima u zgradi bivše kirurgije pulske Opće bolnice, koju je svojevremeno Županija renovirala i u to uložila milijun kuna. Nastavu imaju i u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Rižanskoj ulici, praksu odrađuju u dijelu bolnice u Negrijevoj ulici, a tjelesni na četvrtoj lokaciji u sklopu Sportskog centra Mirna u pulskom Pattinaggiu.

Na Saboru

Gradnja Medicinske škole našla se ovih dana i na saborskim klupama. Vijećnici IDS-a pokušali su putem amandmana dobiti sredstva iz državnog proračuna, no to im nije pošlo za rukom. Nije prošao niti jedan amandman IDS-a koji je tražio financijsku injekciju za neke od krucijalnih projekata za Istru. Stoga će gradnja nove Medicinske škole pasti isključivo na leđa Županije i Grada Pule koji već imaju dogovoren model.

Projekt gradnje vrijedan 56 milijuna kuna, provodi Istarska županija i Grad Pula u omjeru 50:50. Prethodno su županijski vijećnici amenovati zaduživanje Istarske županije u iznosu od 65 milijuna kuna. Naime, taj bi se novac iskoristio za financiranje gradnje Medicinske škole, a manji dio sredstava ostao bi za sanaciju OŠ Mate Balote u Bujama, adaptaciju zgrade OŠ Petra Studenca u Kanfanaru i domova za starije u Puli i Raši. Plan je zaduživanje Istarske županije kod Privredne banke Zagreb, a kredit bi se digao na 15 godina te bi se otplaćivao u jednakim tromjesečnim ratama.

Tek nakon što Vlada RH da svoju suglasnost, Županija može potpisati ugovor s bankom. Kako doznajemo, sva potrebna dokumentacija proslijeđena je u Ministarstvo financija koje je zahtjev Istarske županije obradilo i uputilo prema hrvatskoj Vladi koja, da bi se stvari mrdnule s mrtve točke, konačno treba dati svoju suglasnost. Kada i to bude riješeno, ide se u dizanje kredita, pa će onda valjda i na teren izaći prvi bageri.

Novu školu s nestrpljenjem očekuju nastavnici i učenici. Nažalost, nakon naprasite smjene bivše ravnateljice Gordane Ćoso koja je smijenjena zbog propusta u aferi navodnog seksualnog uznemiravanja među učenicima, od novog vodstva škole, nemoguće je išta doznati ili barem čuti komentar zašto se s gradnjom tako odugovlači. Po projektu, nova bi škola trebala primiti oko 400 učenika u jednoj smjeni i sadržavala bi između 13 i 16 razrednih odjela. Iako bi bila opremljena najsuvremenijom opremom, laboratorijima i specijaliziranim učionicama, apsurd je što neće imati vlastitu školsku dvoranu.

Odbijanje svih amandmana prokomentirao je potpredsjednik IDS-a Valter Flego, rekavši da su uputili 34 amandmana, od kojih se čak 14 odnosilo na projekte u školstvu. Flego veli da su svi amandmani plod brojnih konzultacija sa svim gradovima i općinama te su vjerno oslikavali svakodnevne potrebe svih sugrađana.

-Tim amandmanima htjeli smo se izboriti da država ulaže u Istru dio sredstava koja su stvorena upravo u našoj regiji. Jako dobro znamo koja su proračunska ograničenja Republike Hrvatske, stoga su naši zastupnici uputili isključivo realne i provedive amandmane s ciljem da zadržimo postojeće standarde i krenemo s prijeko potrebnim infrastrukturnim projektima. Jedan od tih projekata je izgradnja nove Srednje medicinske škole u Puli, za koju je bilo potrebno osigurati 52 milijuna kuna, ističe Flego. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of