ČEKA SE OPREMA

NOVA MEDICINSKA ŠKOLA NA ČEKANJU  Računala se tek nabavljaju. Kupuje ih županija, jer je izostala pomoć države

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Nova medicinska škola u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

Nova medicinska škola u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)


Iako nastava traje već nekoliko tjedana, učenici Medicinske škole još uvijek nisu uselili u novu školsku zgradu. Građevinski radovi su, doduše, gotovi, no još se uvijek čeka oprema koja je ugovorena s više tvrtki. Iz Istarske županije, osnivača ove školske ustanove, navode da je provedba postupka javne nabave za multimedijsku (informatičku) opremu u tijeku, javila su se četiri ponuditelja, te nisu u mogućnosti predvidjeti datum njegova okončanja. S druge strane, isporuka opreme laboratorijske (medicinske) opreme ugovorena je 16. kolovoza s tvrtkom Media, i to na iznos od 159.497 kuna s PDV-om.

S pulskim pak poduzećem Montone&Co, koje je nedavno opremilo OŠ Centar garderobnim ormarićima, 15. lipnja ugovoren je posao isporuke tzv. opće opreme i namještaja vrijedan 1.937.414 kuna. Montone je odabran kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju na koji se još javila Zajednica ponuditelja: Storm Computers i Školski servis.

Na pitanje kad će se oprema postaviti, odnosno učenici useliti u novu školu, iz Županije odgovaraju da će odluka o preseljenju učenika biti donesena u dogovoru sa Školom, pri završetku postavljanja sve opreme i namještaja.

-Krajnji rok za izvršenje posla za tvrtku Media je 60 dana od uvođenja u posao, dakle od 14. rujna ove godine. Za tvrtku Montone&Co rok izvršenja je 90 dana od uvođenja, a počeo je teći s 22. srpnjem, preciziraju iz Županije.

Iz Županije napominju da je uporabna dozvola za školsku zgradu ishodovana još u svibnju, a s pokretanjem postupka javne nabave se išlo naknadno jer je, objašnjavaju, država obećala sufinancirati polovicu troškova za dio opreme koji se odnosio na namještaj.

-Nažalost, o obećanom sufinanciranju dijela opreme za sada još nemamo povratnu informaciju, a ukoliko do njega ne dođe, troškove će snositi isključivo Istarska županija, kažu. Napominju da se javna nabava opreme provodi u tri navrata jer je država

obećala sufinancirati polovicu troškova za dio opreme koji se odnosio na namještaj, dakle gotovo milijun kuna.

-Međutim, između Županije i nadležnog ministarstva nije potpisan formalan dokument koji bi državu obvezao na isplatu obećanih sredstava. No, još uvijek ne isključujemo mogućnost da će do toga ipak doći, navode iz Županije.

Napominju da je izgradnja i opremanje nove Medicinske škole u Puli najznačajnija investicija Istarske županije na području obrazovanja u Istri. Njome će, dodaju, učenici i djelatnici dobiti prostore uređene po najsuvremenijim i najvišim obrazovnim standardima.

-Ukupna vrijednost projekta (radovi i opremanje) iznosi 61,7 milijuna kuna, a prema sporazumu o financiranju i kreditnoj suradnji sklopljenom između tadašnjeg gradonačelnika Pule Borisa Miletića i tadašnjeg obnašatelja dužnosti župana Fabrizija Radina,

Istarska županija i Grad Pula u otplati kredita sudjeluju u jednakim omjerima. Sadašnje i buduće generacije učenika ovom kapitalnom investicijom dobivaju uvjete za rad i učenje kakve imaju najrazvijenije europske zemlje, koje su Istri - najrazvijenijoj hrvatskoj regiji - uvijek bile uzorom. Time ujedno pokazujemo da je ulaganje u mlade i obrazovanje, kao temelj perspektivne sutrašnjice, visoko na listi naših prioriteta, izjavio je istarski župan Boris Miletić. Ne kaže se bez razloga, nastavio je, da je ulaganje u školstvo i obrazovanje najbolja investicija, posebno ako se radi o deficitarnom medicinskom kadru, gorućem problemu na razini države.

- Uz novu zgradom Medicinske škole Pula nadomak smo zaokruživanja priče o zdravstvenom sustavu budući da je na par minuta hoda i nova zgrada Opće bolnice čiji je završetak izgradnje i opremanja svakim danom sve bliže. Siguran sam da će upravo buduća škola i nova bolnica privući nove, prijeko potrebne kadrove. U neposrednoj blizini se nalazi i budući hospicij, čije se otvaranje očekuje vrlo skoro, a priča će biti potpuna kad se u Puli otvori Medicinski fakultet, zaključuje Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter