VELIKI PROJEKT

PROŠIRENJE STUDENTSKOG DOMA U PULI: Najavljene pametne sobe s karticama, prostor za tulume, fitness dvorana, punionica za električna vozila… Saznajemo koliko će sve to koštati

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

U siječnju će početi proširenje Studentskog doma u Puli na mjestu bivše kotlovnice i praonice Opće bolnice Pula, gdje će studenti dobiti 248 kreveta u 124 sobe. Pridodamo li tome 136 postojećih ležajeva, u domu će po završetku 75,3 milijuna kuna vrijednog projekta biti mjesta za ukupno 384 studenta. Od tog iznosa, gotovo 50 milijuna sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostali dio preuzela je država. Radovi bi trebali biti gotovi do konca ožujka 2021. godine.

Projekt su na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile predstavili rektor Alfio Barbieri, prorektorica i voditeljica projekta Lorena Mošnja Škare, ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina, pulski gradonačelnik Boris Miletić i koordinatorica projekta Sanja Radolović.

- U prvim danima siječnja uvest ćemo izvođače radova u posao, a to su splitske tvrtke Lavčević i Lavčević inženjering, dok je nadzor povjeren društvu Projektiranje Zagreb. S obzirom da na Sveučilištu studira gotovo 4.000 studenata, od kojih je polovica izvan Istre, izgradnjom novih soba pokrit će se oko deset posto potreba. No, bitno je reći da su ovi kapaciteti namijenjeni i studentima slabijeg socioekonomskog statusa, kao onima s invaliditetom, kazala je Mošnja Škare.

Bit će to tzv. pametne sobe, u koje će se ulaziti uz pomoć kartica, koje će biti moderno uređene, opremljene internetom, televizorom, a na svakom katu bit će kuhinja i učionice.

U sklopu kompleksa izgradit će se tulumarnica, praonica i sušionica rublja, fitness dvorana i parkiralište s mogućnošću punjenja električnih vozila. Osim toga, pripremljena je i dokumentacija za uređenje nogometnog, teniskog i univerzalnog sportskog terena te sportske dvorane.

Miletić je kazao da Pula puno očekuje od Sveučilišta jer je njegov razvoj u korelaciji s razvojem grada. Prisjećajući se vremena kad je i sam ovdje studirao, kazao je da je ovo danas neusporedivo s onim što je bilo prije 20 godina.

- U svom prvom mandatu potpisao sam upravo ugovor o izgradnji Studentskog doma. Tad su mnogi bili skeptični prema projektu, ali vidimo da je prva faza bila uspješna, a stvaranjem novih kapaciteta studentima će biti omogućen daljnji razvoj, rekao je Miletić.   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter