PODRŠKA KOLEGAMA

ŠTRAJK NA FAKULTETIMA: Na Sveučilištu u Puli štrajkali skoro svi. Jedva su stali u prostoriju. Ali neki nisu štrajkali. Saznajemo tko i zašto…

| Autor: Chiara BILIĆ

Dekan Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Robert Zenzerović objasnio je da su profesori jučer svaki ponaosob odlučivali hoće li se solidarizirati s kolegama bojkotom nastave, a o tome su morali obavijestiti studente

Visokim odazivom članova sindikata, zatvorenim knjižnicama, računovodstvima i referadama, u četvrtak su se štrajku prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama pridružili i fakulteti. Na Sveučilištu Jurja Dobrila u Puli jednodnevnom se štrajku pridružilo čak 95 posto članova Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Iako pokrenut isključivo da bi se povećale plaće nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, podršku kolegama s manjim plaćama izrazio je i velik broj zaposlenika znanstveno-nastavnog zvanja, koji u znak solidarnosti nisu održali predavanja.

Sindikalna povjerenica za nastavno osoblje pri pulskom Sveučilištu Marieta Djaković već je nakon jutarnjeg sastanka s članovima sindikata štrajk proglasila u potpunosti uspješnim. Skupu se, po njezinim riječima, odazvao iznimno velik broj nenastavnog, tehničkog i administrativnog osoblja, predavača, ali i znanstveno-nastavnog osoblja, među kojima su bili i radnici koji nisu članovi sindikata.

Velik odaziv

- Nismo očekivali tako velik odaziv. Jedva smo svi skupa stali u prostoriju. Izuzetno mi je drago da je svijest proradila i da podržavamo borbu nastavnika i učitelja u osnovnim i srednjim školama, rekla je Djaković.

Istog je mišljenja i Marijana Kardov Tomas, sindikalna povjerenica za nenastavno osoblje. Izrazivši zadovoljstvo jer tijekom organizacije štrajka nije bilo nikakvih problema i pritiska nadređenih, naglasila je da je rektorat sindikatima pružio punu podršku u borbi za svoja prava.

- Zgrade fakulteta ostale su otvorene za studente u slučaju da im je potreban pristup studomatu, ali djelatnici referada, knjižnica i računovodstva Sveučilišta ne rade, pojasnila je Kardov Tomas.

Ako Vlada ne udovolji zahtjevu Sindikata, odnosno ne poveća koeficijente za nenastavno osoblje za 6,11 posto i ne ujednači koeficijent predavača s koeficijentima asistenata, kao i ostalim zaposlenicima javnih službi, za što je potrebno 40 milijuna kuna godišnje, idući jednodnevni štrajk održat će se u srijedu, 31. listopada.

Dekan Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Robert Zenzerović objasnio je da su profesori jučer svaki ponaosob odlučivali hoće li se solidarizirati s kolegama bojkotom nastave, a o tome su morali obavijestiti studente. Unatoč tome, nekolicini sveučilištaraca ispred i unutar ekonomskog fakulteta nije bilo jasno hoće li se nastavnici pojaviti u predavaonicama. Na hodnicima je vladao neuobičajeni muk, a ulazna su vrata bila oblijepljena plakatom "Štrajk. Solidarno s našim kolegama".

- Nisu svi profesori održali nastavu. Ljudi su me kontaktirali i najavili svoju podršku te odgodili predavanja, komentirala je Djaković pojasnivši ipak da je Sveučilište imalo unaprijed dogovorene posjete iz inozemstva te da zbog toga nisu štrajkali svi zaposlenici koji su to htjeli.

Zaslužuju više

Jedan od takvih je i profesor na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Dean Sinković. Iako ih u potpunosti podržava, štrajkašima se nije pridružio jer su na fakultet pristigli partneri iz Japana.

- Prvo, smatram da prosvjetari imaju apsolutno pravo tražiti veće plaće. Činjenica je da su im to oduzeli ranije i nikada im nisu vratili. Drugo, ne mogu se prosvjetari stavljati u isti koš s ostalim zaposlenicima javnog sektora. To je krivo. Čini se kao da uvijek zaboravljamo one koji su nam u društvu možda najbitniji, one koji educiraju mlade, našu budućnost. Nije tome tako samo u Hrvatskoj. I najrazvijeniji zapad najmanje vodi računa o tom segmentu. Treće, u izbornoj smo godini, a znamo da se u to vrijeme za glasače radi sve što treba, kazao je Sinković.

Osvrnuvši se na svoje kolege u osnovnim i srednjim školama, poručio je da je rad s djecom zahtjevan i kompleksan. Radi se, kazao je Sinković, o prvim koracima, gdje se djecu uči učenju i disciplini.

- Oni zaslužuju puno, puno bolji status u društvu, zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter