GROŽNJAN U BEOGRADU

Predstavljena skupna izložba i monografija OBJEDINJENE KREATIVNE LIKOVNE SNAGE


U Beogradu u galeriji Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS) otvorena je izložba radova petnaestero umjetnika, nastalih na prvom međunarodnom samitu FECIT koji je ljetos održan u Grožnjanu. Radi se o projektu koji potiče suradnju među umjetnicima raznih umjetničkih opredjeljenja koji dolaze i svih bivših republika nekadašnje države. Prvo predstavljanje tada nastalih radova bilo je u galeriji Fonticus u Grožnjanu, a naziv cjelokupne izložbe "...osamljen se kreći kao nosorog" iniciran je jednim od radova, a zapravo je zadnji redak u stihovima indijske pjesme "Nosorog". Ta ideja i preporuka karakteristična je i za ovaj projekt u kojemu su sudjelovali Atanas Botev, Andrej Brumen Čop, Jakša Ćalasan, Vladimir Dunjić, Mitja Ficko, Petra Grozaj, Jana Kunovska, Marko Kusmuk, Saša Marjanović, Hrvoje Marko Peruzović, Nataša Ribič Štefanec, Stipan Tadić, Milan Tucović, Katarina Zarić i Rok Zelenko.

Zanimljiv izbor

Iako su djelovali na istoj likovnoj manifestaciji, autori su se u konačnici predstavili raznolikim radovima. Osnivač projekta i inicijator FECIT-a je Roko Kvaternik, a umjetnike i njihove radove u beogradskoj galeriji pojedinačno je predstavio kustos grožnjanske galerije Eugen Borkovsky.

- Niz kojeg predstavljam nudi zanimljiv izbor autora koji predstavljaju kreativne likovne snage iz bliskih država, bivših republika danas nepostojeće države Jugoslavije. Koncept projekta kao da je želio pobijediti ili preboljeti nelogične podjele ovog značajnog područja. Uz to, možda i djelovati na pomirenju uzavrelih nacionalizama novonastalih teritorijalnih tvorevina. Umjetnost kroz cijelu povijest pokušava premostiti granice i idejno pomiriti, a ujedno oživjeti svijest mnogih razlikama određenih strana. Raduje me da se ova kreativna situacija događala baš u Grožnjanu, koji je već prije pedeset godina proglašen Gradom umjetnika i koji kreativnost u više medija još i danas uspijeva zadržati živom. Mogli bismo upitnom realnošću projekt nazvati međunarodnim, ali dio sudionika pamti i zajedničko doba bivše države pa su ujedinjeni ovim projektom zajedno djelovali. Svima zahvaljujem na kreativnom trudu, rekao je Eugen Borkovsky na otvaranju izložbe predstavljajući zatim svakog autora, po abecednom redu prezimena, bez obzira iz koje je sredine došao. Izložba u Galeriji ULUS je otvorena do 11. prosinca, nakon čega će izložba biti postavljena u galeriji DLUL u Ljubljani.

Razvoj Grada umjetnika

Prošli je vikend i u ateljeu Marije Kauzlarić beogradskoj javnosti prezentirana ove godine objavljena monografija "Grožnjan – 50 godina Grada umjetnika". Podsjetimo, kroz tekstove, brojne fotografije i druge ilustracije, na 300 stranica velikog formata, monografija prikazuje razvoj i brojne aktivnosti umjetnika od 1965. godine, od kada je Grožnjan proglašen Gradom umjetnika do 2015. / 2016. godine. (Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater