NEZAPAMĆENO

Pogledajte još jednu veliku galeriju s požara i video od 7,5 minuta. KRENUO JE SA SJEVERA. NOSIO GA JE VJETAR...

| Autor: Glas Istre


Vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac u još jednoj izjavi za medije rekao je više podataka o današnjem velikom požaru koji je buknuo nešto prije podneva na području Valdebeka i Vintijana.

- Krenulo je iz pravca sjevera, te je nošen burom požar krenuo kroz Valdebek i Vintijan prema pulskoj obilaznici i u pravcu plinare.

Bile su ugrožene kuće, koje su okružene s puno zelenila, i tu je bio problem - dignuli smo sve snage, te smo 75 vatrogasaca i 29 vozila usmjerili isključivo na zaštitu objekata.

Obranjeni su svi stambeni objekti, ima nešto štete na gospodarskim objektima kao i priručnim objektima koji su u vrtovima i na njivama.

Nitko nije stradao, hitna pomoć nije zabilježila niti jedan poziv za pomoć. Požar je u 15 sati je stavljen pod kontrolu i nema više širenja. Uz zemaljske snage, u pomoć su došla i tri kanadera, i to je presudno u ovakvim situacijama jakog vjetra i visokih temperatura, te je uz njihovu pomoć situacija sad povoljna i očekujemo da idemo prema lokacizaciji.

Gašenje i čuvanje opožarenog područja trajat će najmanje 48 sati, a prema prvim procjenama izgorjelo je oko 30 hektara, a pretežno je izgorjela bjelogorica, crnogorica i nisko raslinje, kaže Kozlevac.

Uz vatrogasce iz Javne vatrogasne postrojbe Pula te svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s pulskog područja, u pomoć su priskočili vatrogasci iz Rovinja, Labina i Pazina.

Pogledajte video kako kanaderi pune spremnike morskom vodom koji je snimio Saša Đuračić:

- Bili su tu kolege iz Vodnjana, Peroja, Fažane, Ližnjana, Medulina, Sutivanca, Savičente i Marčane. Također, pomogla je policija, promet je bio zaustavljen na okolnim cestama, zatim su tu djelatnici komunalnih tvrtki, iz Grada Pule su osigurali logistiku za vatrogasce, a veliki doprinos su dali građani koji su štitili svoje objekte, kaže Kozlevac.

Dva kanadera ostaju na raspolaganju do kraja dana, i to će biti dovoljno, zaključio je.

Prema podacima iz Operativnog komunikacijskog centra Policijske uprave istarske, oko 17 sati i dalje je za sav promet zatvorena Premanturska cesta od kružnog toka za Valdebek do Kaštijuna

Pogledajte kako kanader na pulskom Lungomareu puni rezervoare morskom vodom:

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini