PREDAVANJE ARHITEKTA ANTONA PERCANA

OD SETTE MORERI DO GAMBALA I DROSINE: Moderno klizalište i konjske utrke u povijesti pulskog sporta

Na gradskom stadionu četrdesetih godina prošloga stoljeća

Na gradskom stadionu četrdesetih godina prošloga stoljeća


Ravno područje u podnožju brežuljka sv. Mihovila bilo je pogodno za svekolike sportske aktivnosti pa ne čudi stoga što se na ovom području nalazi toliko sportskih građevina. Prva prava sportska građevina, pulski velodrom, podignuta je 1899. godine na mjestu današnje tzv. žute škole i igrališta

Pulski arhitekt Anton Percan održao je nedavno na pulskom Filozofskom fakultetu zanimljivo predavanje o sportskim građevinama na području Mjesnog odbora Gregovica.

Smareglia i Roditti

Na početku predavanja Percan je predstavio povijesni prikaz ovog područja na kojem su početkom 19. stoljeća postojale tek dvije građevine, crkva sv. Klementa i Mihovila na brežuljku sv. Mihovila, te jedina stambena građevina koja se nalazila na početku današnje Medulinske ceste, a koja je pripadala jednom od članova obitelji Smareglia.

Područje iznad močvarnog zemljišta i potoka Pra grande nosi ime Gregovica prema tadašnjim vlasnicima ovog područja, obitelji Roditti koja je bila grčkih korijena, doseljena u Pulu s otoka Rodosa tijekom 16. stoljeća.

- Ravno područje u podnožju brežuljka sv. Mihovila bilo je pogodno za svekolike sportske aktivnosti pa ne čudi stoga što se na ovom području nalazi toliko sportskih građevina. Prva prava sportska građevina, pulski velodrom, podignuta je 1899. godine na mjestu današnje tzv. žute škole i igrališta. Naime, nakon što je pulski podestat Lodovico Rizzi donio uredbu kojom zabranjuje vožnju biciklima po pulskim ulicama, mladi Puljani zaluđeni brzinama osnivaju Veloce Club Polese koji inicira gradnju velodroma drvene konstrukcije sa zakrivljenom pistom dužine 333 metara, sa svlačionicama i restoranom te gledalištem za 1.200 gledatelja, kazao je Percan.

Kao zanimljivost Percan je istaknuo da su se na velodromu 1901. godine održale i konjske utrke koje je organizator najavio kao prve konjske utrke u Puli nakon 1.400 godina. Ishodište za ovu najavu organizator je našao u podatku iz pulskog statuta koji spominje natjecanje iz antičke Pule u kojem su se natjecali konjanici kao predstavnici kontrada, područja uz gradska vrata.

U neposrednoj blizini vojnog vježbališta ispred današnjeg Rojca na kojem su se odigrale prve nogometne utakmice u Puli, nalazile su se livade na kojima su pulski mladići prema pripadnosti pulskim kvartovima odmjeravali snage u nogometnim utakmicama.

U kolovozu 1910. godine osnovano je sportsko društvo Edera koje je dvije godine kasnije, na prostoru na kojem se nekoć nalazila legendarna Carbonina uredila prvo nogometno igralište. Nazvano je Sette moreri prema obližnjoj poljani na kojoj su rasla stabla murve, a na kojoj se danas nalazi Ekonomska škola. Igralište je otvoreno 2. siječnja 1912. godine utakmicom između Edere i Football Club Polese.

Pra di Gambal

Već za dvije godine, nakon tjedna proglašene opće žalosti za ubijenim prijestolonasljednikom u Sarajevskom atentatu, u srpnju 1914. godine na području Pragrandea otvara se novo nogometno igralište. Nazvano je Gambal po istoimenom lokalitetu (Pra di Gambal) koje je pripadalo pulskoj obitelji gostioničara Poiani. Na tom će igralištu najbolji pulski klub F. G. Grion osnovan 1918. godine igrati svoje utakmice sve do izgradnje Gradskog stadiona 1931. godine.

Tijek povijesnih događanja koji su najavljivali početak Prvog svjetskog rata zasigurno nije odgovarao nekolicini pulskih poduzetnika koji su svoj kapital uložili u gradnju novih građevina za sport i rekreaciju Puljana, saznaje se iz predavanja.

- Naime, tek dan prije no što će u Puli nastupiti opća mobilizacija, 25. srpnja 1914. godine otvara se u Puli, u tadašnjoj ulici Carlo de Franceschi moderno klizalište Excelsior, današnji Pattinaggio. U kolovozu 1922. godine na Premanturskoj cesti otvoren je vojni sportski poligon koji je dobio ime Campo Principe Umberto po princu prijestolonasljedniku, jedinom sinu kralja Viktora Emanuela III. i crnogorske princeze Jelene. Poligon je imao travnato igralište i stazu od mljevene šljake na kojoj su se održavale moto utrke, preteče današnjih speedway utrka. Nepune dvije godine od početka radova, 28. listopada 1931. godine princ Umberto svečano je otvorio Gradski stadion Campo del Littorio. Projekt stadiona izradio je u gradskom Tehničkom uredu pulski arhitekt Guido Brass. Stadion se sastojao od atletske staze, pomoćnog igrališta, svlačionica, malog bara i ureda ispod centralne tribine natkrivene statički vrlo zahtjevnom armiranobetonskom konstrukcijom. Mogao je primiti 8.000 gledatelja i u kompleksu s tadašnjom Casa Balilla (današnji Dom Braće Ribar) sa sportskom dvoranom i igralištem za male sportove te dva teniska igrališta bio je jedan od najmodernijih sportskih centara u tadašnjoj Italiji, kazao je Percan.

Igralište je preuređeno 1995. godine, a u veljači 2011. godine utakmicom reprezentacija Hrvatske i Češke završena je izgradnja stadiona koji nosi ime Alda Drosine.

Predavanje je bilo popraćeno zanimljivim fotografijama spomenutih sportskih građevina, ali su spomenuti i događaji i osobe koje su vezane uz te sportske građevine. Percan je posebice spomenuo po njemu najbizarniji događaj u pulskoj novijoj povijesti kada se četiri sata nakon tragične eksplozije mine na Vergaroli 18. kolovoza 1946. godine, na pulskom Gradskom stadionu pred više od četiri tisuće gledatelja odigrala kvalifikacijska nogometna utakmica za ulazak u tadašnju prvu Jugoslavensku ligu između pulskog kluba USO i riječkog Kvarnera.

Predavanje je u suradnji s Istarskim povijesnim društvom u sklopu proslave Dana Sv. Mihovila organizirao Grad Pula-Mjesni odbor Gregovica. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter