DJELIĆ POVIJESTI

Na oba ulaza u ribarnicu postavljene spomen-ploče: Rovinjska tiskara "Tipografia Istriana" imala je veliki značaj


Ovog su utorka, povodom 160. obljetnice utemeljenja rovinjske tiskare "Tipografia Istriana", otkrivene dvije spomen-ploče na oba ulaza u rovinjsku ribarnicu, na mjestu gdje je nekad djelovala tiskara. Obilježavanje mjesta na kojem je djelovala tiskara potaknula je izložba "Otisci utiska - odjeci modernog tiskarstva" koja krasi prostorije Muzeja grada Rovinja od prosinca prošle godine.

U ovoj je zgradi 5. ožujka 1859. Antonio Coana iz Venecije utemeljio tiskaru Tipografia Istriana. Bila je to prva tiskara modernog tipa u Istri koja je ostavila zapažen trag na društvenom i kulturnom životu stanovnika Rovinja i Istre. Na ovoj se lokaciji tiskarska djelatnost odvijala do 1950. godine, stoji u tekstu spomen-ploče na tri jezika, hrvatskom, talijanskom i engleskom, uz izvorni logotip s memoranduma tiskare iz 1861. godine. Ovaj je podsjetnik na djelić rovinjske povijesti oblikovao poznati grafički dizajner Mauricio Ferlin.

- Ovo je važan datum za muzej jer smo time započeli realizaciju ideje da nakon svake važne povijesne teme koju obradimo, ostavimo i trag, odnosno trajni spomen, govori kustosica muzeja, ujedno i autorica izložbe "Otisci utiska", Tajana Ujčić. Dodala je da su se Rovinjci pokazali veliko zanimanje prilikom postavljanja ploča, jer mnogi nisu znali da se nekada na mjestu današnje ribarnice nalazila tiskara koja je obilježila važan dio tiskarske povijesti naših krajeva. Otkrivanju spomen-ploča nazočio je i rovinjski dogradonačelnik, povjesničar Marino Budicin, čija su istraživanja muzeju za potrebe izložbe služila kao vrlo vrijedan izvor podataka o obitelji Coana.

-Obitelj Coana sa svojom je tiskarom uvelike pridonijela razvoju ne samo kulture već i škole jer je tiskala školske publikacije. Tiskara je imala veliki značaj u promoviranju novinskih publikacija, a uloga obitelji Coana zaista se osjetila, rekao je Budicin. Ovaj je događaj, kao što je to bio slučaj i kod otvorenja izložbe "Otisci utiska" uveličao Fabrizio Coana, potomak utemeljitelja prve moderne tiskare u Istri, Antonia Coane. U znak zahvalnosti muzeju i Gradu darovao je plaketu. "Zahvaljujem se Gradu, Muzeju, ali i cijeloj zajednici na stručnosti i strasti pri otvaranju izložbe posvećene radu moje obitelji", kazao je Coana. Rovinjci, ali i njihovi gosti, od sada će tako o povijesti nekadašnje tiskare moći pročitati "u prolazu", dok ovu vrijednu izložbu mogu pogledati do kraja rujna ove godine. (A. BRATTONI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini