BUZET

LANI IZ GRADSKOG PRORAČUNA ISPLAĆENO GOTOVO 600.000 KUNA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA: Bespovratnim sredstvima sufinancira se nabava alata, opreme i radnih strojeva


Sjevernoistarski grad kojemu je cilj poticajno poduzetničko okruženje prošle je godine iz gradskog proračuna isplatio gotovo 600.000 kuna poticaja za poduzetništvo, od toga se 273.144 kuna tvrtkama, a 324.868 kuna obrtnicima. Među prošlogodišnjim korisnicima potpora Grad Buzeta bila je i mala obiteljska tvrtka Delicia u kojoj ističu da su gradske potpore svojevrstan vjetar u leđa poduzetnicima.

- Lani smo sudjelovali na velikom sajmu hrane i zdravog življenja u Zagrebu i s dvije tisuće kuna gradskih potpora za nastup na manifestacijama podmirili smo troškove reklamnog materijala. Pored toga koristili smo i kapitalnu potporu za povećanje konkurentnosti te su nam s oko 8,5 tisuća kuna sufinancirali nabavu opreme. Mi bi tu opremu ionako nabavili, a ovako je puno lakše, komentar je Dražena Horvata direktora tvrtke Delicia koja se na hrvatskom tržištu pozicionirala kao proizvođač specijalnih keksa, čajnih peciva bez šećera, a danas zapošljava devet djelatnika i godišnje proizvede oko 70 tona keksa.

Suglasnost daje Odbor za gospodarstvo

Buzetska tvrtka Delicia samo je jedan od korisnika kapitalne potpore, kao jedne od jedanaest mjera iz programa poticanja poduzetništva.

- Kao i prethodnih godina najveća potražnja bila je upravo za mjeru kapitalne potpore za povećanje konkurentnosti koju je koristilo čak pedeset poduzetnika s buzetskog područja. Odnosi se to na nabavu jednog komada alata ili opreme za obavljanje osnovne djelatnosti, odnosno jednog stroja s potrebnim dodacima i priključcima. Za tu je svrhu isplaćeno čak 400.750 kuna potpora. Pravo na korištenje kapitalne potpore za povećanje konkurentnosti daje se onima koji u prethodnoj godini nisu imali isplatu za kapitalnu potporu. Odnosno ovu mjeru poduzetnik može koristiti svake druge godine nakon raspisivanja javnog poziva. Time se nastoji omogućiti, odnosno dati šansa da maksimalni iznos od 10.000 kuna bespovratnih sredstava, koji je predviđen ovom mjerom, ostvari svaki obrt i tvrtka s buzetskog područja pojašnjava savjetnica za gospodarstvo u resornom gradskom odjelu Iris Jakac.

Minimalni iznos prihvatljivog ulaganja za nabavu jednog komada alata ili opreme za obavljanje osnovne djelatnosti, odnosno jednog stroja s potrebnim dodacima i priključcima je 3.000 kuna, a potpora može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova za odobrene namjene, a najviše 10.000 kuna. Suglasnost na odobrenje potpore daje gradski Odbor za gospodarstvo i razvoj na temelju dostavljenog zahtjeva.

Potpore onima koji prvi put otvaraju obrt

Zahvaljujući gradskim potporama za novo zapošljavanje i samozapošljavanje te potporama poduzetnicima početnicima koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo, u prošloj godini otvorilo se osam novih tvrtki i obrta te zaposlilo dvanaest osoba, za što je ukupno izdvojeno 176.023 kuna iz gradskog proračuna.

Među poduzetnicima koji su koristili prošlogodišnje poticaje njih sedam koristilo je potporu za nastup na manifestacijama, za što je izdvojeno 12.372 kuna, a sufinancirali su se troškovi za zakup i uređenje izložbenog prostora na raznim domaćim i međunarodnim konferencijama, sajmovima i manifestacijama. Dva poduzetnika koristila su potpore za ulaganje u standarde kvalitete i certificiranje, za što je iz proračuna izdvojeno 8.865 kuna. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter