(NE)POTICAJNA MJERA

Jedino u Istarskoj županiji pada broj zahtjeva za subvencioniranje STAMBENOG KREDITA ZA MLADE


Od svih hrvatskih županija, uključujući i grad Zagreb, samo je u Istri 2018. bilo manje odobrenih subvencija stambenih kredita za mlade nego 2017. godine. Lani je za područje Istarske županije Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odobrila 98 subvencija, a godinu prije 114, čime je kao jedina hrvatska regija ostvarila pad po pitanju ovakvih državnih pomoći, podatak je koji je nedavno objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Tom se mjerom, koja se provodi od 2017., mladima subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina. Na nacionalnom nivou lanjske je jeseni bilo podneseno 26 posto više zahtjeva nego u pretprošloj godini. Zašto pak Istra ima negativan trend, jesu li Istrani nezainteresirani ili teško dolaze do subvencije? Iz Ministarstva na naša pitanja koliko je zahtjeva iz Istre podneseno, a koliko odobreno, konkretan odgovor nismo dobili.

Od 30 do 50 posto rate 

- Napominjemo da su svi koji su predali urednu dokumentaciju dobili subvenciju, poručili su na naš upit iz Službe za odnose s javnošću i informiranje. Takvim nam odgovorom sugeriraju da su Istrani ipak slabo zainteresirani za ovu mjeru, a možda ih od podnošenja zahtjeva odbija i to što visina subvencija ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi. Subvencija ovisno o tome može iznositi između 30 i 51 posto rate kredita. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of